Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07.08.2016)

17.08.2016



Podsumowanie polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 1 do 7 sierpnia 2016 roku.

Ceny przetworów mleczarskich

W dniach 1-7.08.2016 roku w zakładach mleczarskich monitorowanych przez ZSRIR MRiRW za masło w blokach otrzymywano 13,32 zł/kg, a za masło konfekcjonowane 14,85 zł/kg, w obu przypadkach o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu. Ceny masła były wyższe o 7% w porównaniu z notowaniami sprzed miesiąca oraz o 14% niż przed rokiem.

Cena odtłuszczonego mleka w proszku ukształtowała się w granicy 7,10 zł/kg, czyli to o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena ta jest o 2% wyższa niż przed miesiącem. W porównaniu do ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 euro/100 kg krajowa cena OMP była o 3% niższa. Za pełne mleko w proszku płacono 8,89 zł/kg, czyli to zwyżka o 3% niż w poprzednim notowaniu, ale taniej o 1% niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu z cenami sprzed roku OMP kosztowało mniej o 1%, a PMP – o 4%.

 

Ceny skupu mleka

Krajowa cena skupu mleka w czerwcu 2016 roku (wg GUS) wyniosła 99,97 zł/hl, i była niższa o 0,2% niż w maju br. oraz o 9% niż w czerwcu 2015 roku.

 

Ceny na rynkach zagranicznych

W portach Europy Zachodniej 5 sierpnia br. zaobserwowano zwyżkę cen masła i mleka w proszku. Cena masła osiągnęła poziom 3550 USD/t i była większa o 3% niż w poprzednim notowaniu (z 22.07.2016 roku) oraz o 13% niż przed miesiącem. Tym samym masło było droższe o 20% niż w analogicznym okresie ub.r.

Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 2000 USD/t, a zatem więcej o 2% niż przed dwoma tygodniami oraz o 3% niż miesiąc temu. Z kolei w stosunku do cen z zeszłego roku to OMP podrożało o 12%. Cena pełnego mleka w proszku, w porównaniu z poprzednim notowaniem, wzrosła o 4% do 2513 USD/t i była o 5% wyższa niż przed miesiącem. W ujęciu rocznym PMP podrożało o 15%.

W Oceanii 5 sierpnia br. masło zbywano po 2900 USD/t, o 3% więcej niż dwa tygodnie wcześniej, ale o 2% mniej niż przed miesiącem. Natomiast cena OMP od miesiąca nie uległa zmianie i średnio wynosiła 1925 USD/t. Za PMP otrzymywano 2238 USD/t, czyli więcej o 1% niż przed dwoma tygodniami i o 2% niż przed miesiącem. Analizując cenę sera Cheddar to w ciągu dwóch tygodni wzrosła ona o 3,5%, do 2938 USD/t. Jednocześnie cena ta była większa o 3% niż w zeszłym miesiącu. W Oceanii, w porównaniu do cen sprzed roku, masło podrożało o 10,5%, OMP – o 27%, PMP – o 30%, a Cheddar – o 1%.

W USA ceny masła ulegają tygodniowym wahaniom, jednak utrzymują się na poziomie wyższym niż w UE. W notowaniu z 5.08.2016 roku cena masła wynosiła 5005 USD/t i była wyższa o 6% niż przed tygodniem, ale nieco (o 0,5%) niższa niż w ubiegłym miesiącu. Za OMP uzyskiwano 1940 USD/t, tj. taniej o 1% niż tydzień temu, ale o 1% więcej niż przed miesiącem. W ciągu miesiąca cena sera Cheddar wzrosła o 5% i ukształtowała się na poziomie 4001 USD/t, czyli większym o 11% niż przed miesiącem. W USA, w stosunku do cen sprzed roku, masło było droższe o 14%, OMP – o 23%, a Cheddar – o 4%.

(17.08.2016 za Gospodarz.pl/ARR)


Współpraca