Rynek produktów mleczarskich w Polsce (1.01.2017)

13.01.2017 -

Podsumowanie polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 26 grudnia 2016 roku do 1 stycznia 2017 roku.

Jak wynika z danych, w zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 26.12.2016-1.01.2017 masło konfekcjonowane zbywano po 19,78 zł/kg, a masło w blokach – po 19,03 zł/kg, czyli o 0,03-0,07 zł/kg drożej niż tydzień wcześniej, ale o 0,02-0,03 zł/kg taniej niż przed miesiącem. Ceny masła konfekcjonowanego były wyższe niż w końcu 2015 r. o 45%, a ceny masła w blokach – o 54%.

W krajowych proszkowniach cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku osiągnęła poziom 8,81 zł/kg, czyli większy o 3% niż tydzień wcześniej i o 4,5% niż przed miesiącem. W ostatnim tygodniu grudnia 2016 r. potaniało z kolei pełne mleko w proszku. Za ten rodzaj proszku mlecznego płacono 11,74 zł/kg, o 2% mniej niż w poprzednim notowaniu. Był to jednak poziom o 1% wyższy niż na przełomie listopada i grudnia 2016 r. W porównaniu z cenami sprzed roku mleko w proszku zdrożało o 20-21%.

Po utrzymującym się od czerwca 2016 r. wzroście, w grudniu 2016 r. przeważały zniżki cen serów podpuszczkowych dojrzewających. W końcu tego miesiąca cena sera Edamskiego ukształtowała się na poziomie 14,56 zł/kg, tj. mniejszym o 2% niż w poprzednim notowaniu i o 7% niż przed miesiącem. Za ser Gouda, tak jak tydzień wcześniej, płacono 14,84 zł/kg, ale o 3% mniej niż miesiąc wcześniej. Ceny tych gatunków serów były jednak wyższe niż przed rokiem o 35-41%.

Ceny na rynkach zagranicznych

Na platformie handlowej GlobalDairyTrade utrzymuje się wzrostowa tendencja cen masła, OMP i sera Cheddar. Od połowy grudnia 2016 r. spadkowi ulegają ceny PMP. Na aukcji, która odbyła się 3 stycznia 2017 r. cena masła osiągnęła poziom 4 308 USD/t, a więc wyższy o 0,4% niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż miesiąc wcześniej. Za ser Cheddar uzyskano 3 894 USD/t, czyli więcej o 2% niż dwa tygodnie wcześniej i o 4% niż przed miesiącem.

Odtłuszczone mleko w proszku zbywano po 2 660 USD/t, a więc drożej o 1% niż przed dwoma tygodniami i o 4% niż miesiąc wcześniej. Cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się na poziomie 3 294 USD/t i była niższa o 8% niż na poprzedniej aukcji i niż na początku grudnia 2016 r. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 30%, ser Cheddar – o 31%, OMP – o 41%, a PMP – o 49%.

(13.01.2017 za Gospodarz.pl/ARR)


Współpraca