Rynek produktów mleczarskich w Polsce (10.12.2017)
17.12.2017 -
Notowane od października 2017 roku ograniczenie globalnego popytu na produkty mleczarskie przyczynia się do obniżki ich cen. Trendy na światowym rynku mleka mają wpływ na kierunki zmian cen głównych eksportowych produktów mleczarskich w Polsce. Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 4-10 grudnia 2017 roku za masło w blokach uzyskiwały 20,96 zł/kg, a więc mniej o 5% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Cena masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 23,44 zł/kg i była niższa o 1,5% niż tydzień wcześniej i o 0,4% niż przed miesiącem. Pomimo spadków cen, masło w blokach było droższe o 9% niż w porównywalnym okresie 2016 roku, a masło konfekcjonowane – o 17,5%.
W pierwszym tygodniu grudnia 2017 roku krajowa cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku była podobna do uzyskanej w poprzednim notowaniu i wyniosła 6,41 zł/kg. Jednocześnie był to poziom niższy o 3,5% niż miesiąc wcześniej. Krajowa cena OMP była o 10,2% niższa od ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 euro/100 kg, a cena w Unii Europejskiej – o 12,8% mniejsza.
Za pełne mleko w proszku płacono 12,05 zł/kg, a więc mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 7,5% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku PMP było tańsze o 0,02 zł/kg, a OMP – o 22% – 1,82 zł/kg.
Ser Edamski zakłady mleczarskie zbywały średnio po 13,78 zł/kg, o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu, a ser Gouda – po 13,81 zł/kg, o 0,4% drożej. Ceny wymienionych serów podpuszczkowych dojrzewających były niższe o 4-5% niż miesiąc wcześniej i o 10-12% niż przed rokiem.
W Polsce masło w blokach było tańsze niż w Unii Europejskiej o 3,4%, podczas gdy OMP było droższe o 3,0%, ser Edamski – o 5,1%, a ser Gouda – o 1,2%.
Ceny na rynkach zagranicznych
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) 8 grudnia 2017 roku za masło uzyskiwano 5563 USD/t, czyli mniej o 7,5% niż w poprzednim notowaniu (z 24 listopada 2017 roku) i o 6% niż przed miesiącem. Ceny odtłuszczonego mleka w proszku od 10 listopada 2017 roku utrzymują się na najniższym w 2017 roku poziomie wynoszącym 1763 USD/t. Pełne mleko w proszku zbywano po 3075 USD/t, a zatem taniej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż na początku listopada 2017 roku. W stosunku do notowań sprzed roku masło było droższe o 18%, podczas gdy PMP było tańsze – o 5%, a OMP – o 20%.
W Oceanii znaczącym obniżkom ulegają ceny masła. W notowaniu z 8 grudnia 2017 roku za ten rodzaj tłuszczu mlecznego otrzymywano 4850 USD/t, tj. mniej o 11% niż przed dwoma tygodniami i o 15,5% niż w porównywalnym okresie listopada 2017 roku. Pomimo notowanego spadku cen masło było o 11% droższe niż przed rokiem.
Za OMP płacono 1763 USD/t, czyli o 2% więcej niż w poprzednim notowaniu, ale o 2% mniej niż przed miesiącem. Cena PMP wyniosła 2838 USD/t i była o 0,4% wyższa niż 24 listopada 2017 roku, ale o 2% niższa niż miesiąc wcześniej. W obrębie roku OMP potaniało o 25%, a PMP – o 13%. Od końca listopada 2017 roku tanieje także ser Cheddar. 8 grudnia 2017 roku za ten gatunek sera podpuszczkowego dojrzewającego płacono 3763 USD/t, tj. mniej o 5% niż dwa tygodnie wcześniej i o 9% niż przed miesiącem. Jednocześnie był to poziom o 1% wyższy niż w analogicznym okresie 2016 roku.
(17.12.2017 za gospodarz.pl)