Rynek produktów mleczarskich w Polsce (18.09.2016)

30.09.2016 -

Podsumowanie polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 12 do 18 września 2016 roku.

Ceny przetworów mleczarskich

W dniach 12-18.09.2016 roku krajowi producenci za masło w blokach otrzymywali 15,18 zł/kg, czyli więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 6% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena masła konfekcjonowanego zwiększyła się o 3% do 16,65 zł/kg i o 8% w relacji miesięcznej. Masło było droższe o 28% niż w analogicznym okresie 2015 roku.

Za 1 kg odtłuszczonego mleka w proszku płacono 7,51 zł, a więc więcej podobnie jak tydzień wcześniej i o 3% więcej niż przed miesiącem. Krajowa cena OMP była wyższa o 2% od ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 euro za 100 kg. Natomiast o 10% mniejsza od przeciętnej ceny w UE.

Cena pełnego mleka w proszku osiągnęła granicę 9,64 zł/kg, czyli odnotowano zwyżkę o 4% w odniesieniu do poprzedniego oraz miesięcznego notowania. W porównaniu do cen sprzed roku OMP podrożało o 5%.

Ser Edamski zakłady mleczarskie zbywały po 13,23 zł/kg, a ser Gouda – po 13,15 zł/kg, odpowiednio drożej o 2% niż tydzień wcześniej dla obu gatunków sera oraz o 8-9% niż przed miesiącem. Wyżej wymienione gatunki serów kosztowały również o 24-28% więcej niż rok wcześniej. Ser Edamski był o 6% droższy niż w UE, a ser Gouda o 11%.

Cena skupu mleka

Przeciętna krajowa cena skupu mleka w sierpniu 2016 roku (wg GUS) wyniosła 104,88 zł/hl, a zatem o 3,6% więcej niż w poprzednim miesiącu, ale o 2,7% mniej niż w sierpniu 2015 roku. Jak podaje MRIRW w danych do KE w sierpniu br. cena skupu mleka w Polsce ukształtowała się na poziomie 24,02 euro/100 kg i tym samym była o około 7% niższa niż średnio w UE.

Ceny na rynkach zagranicznych

W Oceanii 16 września br. masło zbywano po 3925 USD/t, czyli o 15% drożej niż w poprzednim notowaniu z 2.09.br. i o 25% drożej niż przed miesiącem. Cena OMP wynosiła 2288 USD/t i była wyższa o 9% niż dwa tygodnie wcześniej i o 14% niż przed miesiącem. Za PMP uzyskiwano 2850 USD/t, a zatem więcej o 4% niż na początku września br. i o 7% niż w drugiej połowie sierpnia br. Cena sera Cheddar w ciągu dwóch tygodni zwiększyła się o 5%, do 3513 USD/t. Jednocześnie cena ta była o 6% większa niż przed miesiącem. W Oceanii w stosunku do cen sprzed roku masło podrożało o 31%, OMP – o 18%, PMP – o 24%, a Cheddar – o 17%.

(30.09.2016 za Gospodarz.pl/ARR)


Współpraca