Rynek produktów mleczarskich w Polsce (20.11.2016)

30.11.2016 -

Podsumowanie polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 14 do 20 listopada 2016 roku.

Ceny mleka w skupie

Światowy wzrost popytu na produkty mleczarskie przyczynia się do zwiększenia się ich cen, a w konsekwencji do zwyżki cen mleka. W Polsce w październiku br. (według GUS) cena skupu surowca osiągnęła poziom 120,29 zł/hl, a więc wyższy o 7,6% niż w poprzednim miesiącu i o 7,4% niż w październiku 2015 roku.

W porównaniu z notowaniami z września 2016 roku, w październiku br. mleko podrożało we wszystkich województwach, w tym najbardziej w mazowieckim – o 9,5%, a najmniej w małopolskim – o 3,5%. Najwyższe ceny za surowiec uzyskiwali producenci z województwa podlaskiego – 126,45 zł/hl i warmińsko-mazurskiego – 126,23 zł/hl, a najniższe z województwa małopolskiego – 105,21 zł/hl i łódzkiego – 108,18 zł/hl.

Krajowe ceny artykułów mleczarskich

W dniach 14-20.11.2016 roku za masło w blokach przeciętnie uzyskiwano 18,00 zł/kg, czyli o 3% więcej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena masła konfekcjonowanego wzrosła o 2%, do 19,28 zł/kg. Masło było droższe o 5-7% niż przed miesiącem i o 40-43% niż w porównywalnym okresie 2015 roku.

W krajowych proszkowniach za 1 kg odtłuszczonego mleka w proszku płacono 8,05 zł, tj. więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku osiągnęła poziom 11,52 zł/kg, a więc wyższy o 5% niż w poprzednim notowaniu i o 13% w trzecim tygodniu października br. W odniesieniu do notowań sprzed roku ceny zbytu OMP wzrosły o 8%, a PMP – o 25%.

Ser Edamski zakłady mleczarskie zbywały po 14,97 zł/kg, a zatem drożej o 1% niż tydzień wcześniej. Nieznacznie, bo o 0,02 zł/kg podrożał także ser Gouda, za który producenci uzyskiwali 15,14 zł/kg. Wyżej wymienione gatunki serów były droższe o 5% niż w poprzednim miesiącu i o 36-39% niż rok wcześniej.

Ceny na rynkach zagranicznych

Na rynku unijnym w trzecim tygodniu listopada br. za masło, tak jak tydzień wcześniej, płacono 4,15 euro/kg. Był to poziom o 1% wyższy od notowanego przed miesiącem. Odtłuszczone mleko w proszku unijni producenci zbywali po 1,98 euro/kg, tj. o 2% taniej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Za 1 kg pełnego mleka w proszku uzyskiwano 2,93 euro, czyli więcej o 4% niż w poprzednim notowaniu i o 9% niż w porównywalnym tygodniu października br. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło było droższe o 36%, PMP – o 28%, a OMP – o 14%.

(30.11.2016 za Gospodarz.pl/ARR)

 


Współpraca