Rynek produktów mleczarskich w Polsce (21.08.2016)
01.09.2016 -
Podsumowanie polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 15 do 21 sierpnia 2016 roku
Ceny przetworów mleczarskich
Jak wynika z danych, w dniach 15–21.08.2016 roku cena masła w blokach osiągnęła poziom 14,30 zł/kg, a więc wyższy o 7% niż w poprzednim tygodniu i o 11% niż miesiąc wcześniej.
Za masło konfekcjonowane producenci w kraju otrzymywali 15,42 zł/kg, czyli więcej o 1,5% niż w poprzednim notowaniu i o 7% niż przed miesiącem. W stosunku do cen sprzed roku masło w blokach było droższe o 24%, a masło konfekcjonowane – o 19%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 7,30 zł/kg i była o 1% mniejsza niż tydzień wcześniej, ale utrzymała się powyżej poziomu ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 euro za 100 kg. W obrębie miesiąca OMP podrożało o 1%.
Za pełne mleko w proszku płacono 9,29 zł/kg, a zatem więcej o 4% niż tydzień wcześniej i o 9% niż przed miesiącem. Mleko w proszku było droższe niż przed rokiem – OMP o 0,09 zł/kg, a PMP – o 0,02 zł/kg.
Cena sera Gouda ukształtowała się w granicy 12,03 zł/kg, tj. o 3% wyższej niż w poprzednim tygodniu.
W tym czasie ser Edamski podrożał o 5% do 12,22 zł/kg. Jednocześnie sery te kosztowały więcej o 9-10% niż miesiąc wcześniej. W trakcie roku cena sera Edamskiego wzrosła o 18%, a sera Gouda – o 17%.
Ceny na rynkach zagranicznych
W UE, w portach Europy Zachodniej i w Oceanii ceny czołowych eksportowych produktów mleczarskich wykazują trend zwyżkowy. W Oceanii 19 sierpnia br. masło zbywano po 3150 USD/t, czyli drożej o 9% niż w poprzednim notowaniu (z 5.08.br.) i o 11,5% niż przed miesiącem.
Za OMP płacono 2000 USD/t, a więc o 4% więcej niż dwa tygodnie wcześniej i niż przed miesiącem. Cena PMP, w porównaniu do poprzedniego notowania, zwiększyła się o 19% do 2663 USD/t. Jednocześnie był to poziom o 20% wyższy niż przed miesiącem.
Za ser Cheddar otrzymywano 3300 USD/t, czyli więcej o 12% niż na początku sierpnia br. i o 16% niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed roku masło w Oceanii było droższe o 15%, OMP – o 28%, PMP – o 44%, a Cheddar – o 10%.
(01.09.2016 za Gospodarz.pl/ARR)