Rynek produktów mleczarskich w Polsce (25.12.2016)
05.01.2017 -
Podsumowanie polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 19 do 25 grudnia 2016 roku.
Krajowe ceny artykułów mleczarskich
W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 19-25 grudnia 2016 roku za masło konfekcjonowane uzyskiwano 19,75 zł/kg, a za masło w blokach – 18,96 zł/kg, a więc mniej niż tydzień wcześniej odpowiednio o 0,08 zł/kg i 0,04 zł/kg, ale o 1-3% drożej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane kosztowało więcej niż w porównywalnym okresie 2015 roku o 45%, a masło w blokach – o 54%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku ukształtowała się w granicy 8,58 zł/kg, tj. wyższej o 7% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Pełne mleko w proszku zbywano po 11,96 zł/kg, czyli drożej o 0,5% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż w porównywalnym tygodniu listopada 2016 roku. W stosunku do notowań sprzed roku OMP zdrożało o 17%, a PMP – o 23%.
Ser Gouda w dniach 19-25.12.2016 roku zakłady mleczarskie zbywały po 14,83 zł/kg, a ser Edamski – po 14,80 zł/kg, w obu przypadkach taniej o niecałe 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% i 0,4% niż miesiąc wcześniej. Ceny tych gatunków serów były wyższe niż przed rokiem o 33-37%.
Ceny na rynkach zagranicznych
Wzrost popytu na globalnym rynku mleka spowodował, że po ponad dwuletnim okresie dekoniunktury od połowy 2016 roku ceny produktów mleczarskich wykazywały tendencje zwyżkowe.
W Oceanii 23 grudnia 2016 roku cena masła, podobnie jak w poprzednim notowaniu, wyniosła 4363 USD/t. Był to poziom o 6% wyższy niż przed miesiącem. Cena OMP od końca listopada 2016 roku utrzymywała się na poziomie 2363 USD/t. Za PMP, tak jak dwa tygodnie wcześniej, płacono 3275 USD/t, ale o 4% więcej niż miesiąc wcześniej. Za ser Cheddar uzyskiwano 3713 USD/t, czyli taniej o 1% niż na początku grudnia 2016 roku, ale drożej o 3% niż w końcu listopada 2016 roku. W Oceanii w ciągu roku masło podrożało o 41%, OMP – o 25%, PMP – o 46%, a ser Cheddar – o 18%.
W portach Europy Zachodniej, po trwającej od końca kwietnia 2016 roku nieprzerwanej zwyżce, w końcu grudnia 2016 roku ceny masła uległy niewielkiemu spadkowi. 23 grudnia 2016 roku za produkt ten płacono 4688 USD/t, a zatem mniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 0,3% niż przed miesiącem. Wzrosły natomiast ceny mleka w proszku. Za OMP uzyskiwano 2225 USD/t, a za PMP – 3288 USD/t, w obu przypadkach o 1% więcej niż dwa tygodnie wcześniej. W ciągu miesiąca OMP podrożało o 1%, a PMP – o 4%. W odniesieniu do cen sprzed roku masło było droższe o 51%, PMP – o 41%, a OMP – o 23%.
(05.01.2017 za Gospodarz.pl/ARR)