Rynek produktów mleczarskich w Polsce (26.02.2017)
10.03.2017 -
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 20 do 26 lutego 2017 roku.
Krajowe ceny zbytu artykułów mleczarskich
Jak wynika z danych, w zakładach mleczarskich monitorowanych w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 20–26.02.2017 roku masło konfekcjonowane zbywano po 17,70 zł/kg, a masło w blokach – po 16,08 zł/kg, odpowiednio o 0,05 zł/kg i 0,16 zł/kg taniej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie ceny masła były o 8-9% niższe niż przed miesiącem. Jednak w stosunku do notowań sprzed roku masło było nadal droższe – konfekcjonowane o 36%, a w blokach – o 51%.
Ceny zbytu odtłuszczonego mleka w proszku, w porównaniu do poprzedniego tygodnia, zmniejszyły się o 0,5% do 8,38 zł/kg. Był to poziom o 2% niższy niż miesiąc wcześniej. Za pełne mleko w proszku producenci otrzymywali 11,63 zł/kg, a więc mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 7,5% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było droższe o 19%, a PMP – o 27%.
Po notowanej od początku 2017 roku zniżce, w końcu lutego ceny monitorowanych serów dojrzewających się zwiększyły. Za ser Edamski producenci otrzymywali 13,99 zł/kg, a za ser Gouda – 13,83 zł/kg, tj. w o obu przypadkach o 2% więcej niż w poprzednim notowaniu, ale o 2-5% mniej niż przed miesiącem. Ceny wyżej wymienionych gatunków serów były wyższe niż przed rokiem o 32-41%.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na rynku unijnym w końcu lutego 2017 roku, podobnie jak w Polsce, odnotowano spadek cen masła i mleka w proszku. Za masło unijni producenci uzyskiwali 4,13 euro/kg, a więc o 0,3% mniej niż tydzień wcześniej. Był to poziom o 2% niższy od notowanego przed miesiącem.
Odtłuszczone mleko w proszku zbywano po 1,93 euro/kg, czyli taniej o 3% niż tydzień wcześniej i o 5,5% niż przed miesiącem. Za 1 kg pełnego mleka w proszku płacono 2,99 euro, a więc mniej o 0,5% niż w poprzednim notowaniu i o 3% niż w porównywalnym tygodniu stycznia br. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło było droższe o 56%, PMP – o 46%, a OMP – o 17,5%.
(10.03.2017 Gospodarz.pl/ARR)