Rynek produktów mleczarskich w Polsce (26.03.2017)

Dodano: 2017-04-07



Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 20 do 26 marca 2017 roku.



Krajowe ceny zbytu artykułów mleczarskich

W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 20-26 marca 2017 roku za masło w blokach płacono 16,75 zł/kg, czyli więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem.

Masło konfekcjonowane zbywano po 18,15 zł/kg, a zatem drożej o 0,2% niż tydzień wcześniej i o 2,5% niż w końcu lutego br. Masło konfekcjonowane kosztowało więcej niż w analogicznym okresie 2016 roku o 46%, a masło w blokach – o 64%.

Odtłuszczone mleko w proszku zakłady mleczarskie zbywały po 7,86 zł/kg, tj. taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem.

Cena pełnego mleka w proszku, w stosunku do poprzedniego notowania, zmniejszyła się o 0,2% do 11,93 zł/kg. Była ona jednak o 3% większa niż w końcu lutego br. Pomimo notowanych od początku br. spadku cen, OMP było droższe niż rok wcześniej o 12%, a PMP – o 34%.

W dniach 20–26.03.2017 r. za ser Edamski krajowi producenci uzyskiwali 13,36 zł/kg, tj. mniej o 3% niż tydzień wcześniej, a za ser Gouda – o 1% do 13,35 zł/kg. Sery dojrzewające objęte monitoringiem były o 3-5% tańsze niż miesiąc wcześniej, ale o 33% większe niż przed rokiem.

Ceny na rynkach zagranicznych

Na giełdzie w Chicago od początku 2017 roku ceny masła i OMP ulegają obniżkom. W notowaniu z 24.03.2017 roku. cena masła ukształtowała się w granicy 4624 USD/t, a zatem o 2% niższym niż przed tygodniem i niż przed miesiącem. Masło było jednak o 9% droższe niż przed rokiem. Cena odtłuszczonego mleka w proszku wynosiła 1847 USD/t i była mniejsza o 0,3% niż w poprzednim notowaniu i o 13% niż w końcu lutego br.

Jednak w odniesieniu do notowań sprzed roku OMP było droższe o 13%. W połowie marca br. przerwana została zniżka cen sera Cheddar. Produkt ten 24 marca br. zbywano po 3175 USD/t, a zatem drożej o 3% niż tydzień wcześniej, ale o 9% taniej niż przed miesiącem. Cheddar był też o 3% tańszy niż przed rokiem. W USA ceny masła były o 2% wyższe niż przeciętnie w Unii Europejskiej, podczas gdy ceny OMP i sera Cheddar odpowiednio o 3,6% i 9,6% mniejsze.

(07.04.2017 gospodarz.pl/ARR)


Współpraca