Rynek produktów mleczarskich w Polsce (26.08.2018)

05.09.2018 -

Na rynku krajowym w czwartym tygodniu sierpnia 2018 roku odnotowano spory wzrost cen masła i mleka w proszku. Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Ceny zbytu artykułów mleczarskich

W zakładach mleczarskich monitorowanych w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 20-26.08.2018 roku za masło w blokach otrzymywano 22,50 zł/kg, czyli o 3% więcej niż tydzień wcześniej. W tym czasie masło konfekcjonowane podrożało o 2% do 24,48 zł/kg. Oba rodzaje tłuszczu mlecznego kosztowały więcej o 3% niż w poprzednim miesiącu. Jednak w porównaniu z cenami sprzed roku masło konfekcjonowane było tańsze o 4%, a masło w blokach – o 8%.

Odtłuszczone mleko w proszku zbywano po 6,20 zł/kg, czyli drożej o 6% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku ukształtowała się w granicy 11,92 zł/kg, tj. o 1% wyższej niż w poprzednim notowaniu, ale o 0,2% niższej niż w końcu lipca br. OMP było tańsze niż przed rokiem o 17%, a PMP – o 9%.

Ceny na rynkach zagranicznych

Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 23 sierpnia 2018 roku za masło płacono 4955 USD/t, czyli mniej o 3,5% niż przed tygodniem i o 1% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 1874 USD/t, a zatem więcej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 8% niż przed miesiącem. Pełne mleko w proszku, tak jak tydzień wcześniej, zbywano po 3451 USD/t. Był to jednak poziom o 2% mniejszy niż w końcu lipca br.

Na rynku amerykańskim za ser Cheddar 23 sierpnia br. płacono 3638 USD/t, a zatem o 0,3% mniej niż przed tygodniem, ale o 9% więcej niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było tańsze o 10%, OMP – o 4,5%, PMP – o 1%, podczas gdy ceny sera Cheddar były wyższe o 7%.

(05.09.2018 za gospodarz.pl)


Współpraca