Rynek produktów mleczarskich w Polsce (28.05.2017)

06.06.2017 -

Od początku 2017 roku dostawy mleka do skupu oraz ceny skupu utrzymują się na poziomie wyższym od notowanego rok wcześniej. Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 8 do 15 maja 2017 roku.

Skup i ceny skupu mleka w Polsce

W okresie styczeń-kwiecień br. zakłady mleczarskie skupiły prawie 3,7 mld litrów mleka, a więc o 3,3% więcej niż w tym samym okresie 2016 roku. Polscy producenci w kwietniu 2017 roku za mleko w skupie otrzymywali 130,93 zł/hl, za to mniej o 0,4% niż w marcu br., ale o 27% więcej niż w kwietniu 2016 roku, kiedy za surowiec płacono 102,35 zł/hl.

Produkcja artykułów mleczarskich w Polsce

W okresie pierwszych czterech miesięcy 2017 roku krajowi wytwórcy ograniczyli produkcję masła, mleka w proszku oraz jogurtów, a zwiększyli produkcję serów, śmietany i mleka płynnego. W tym samym okresie wytworzono 52 tys. ton OMP, a zatem o 14% mniej niż rok wcześniej. Jednocześnie o 4% do 13 tys. ton zmniejszono produkcję PMP.

Produkcja masła wyniosła 69 tys. ton, a jogurtów – 126 tys. ton i była odpowiednio o 5% i 10% niższa niż w okresie styczeń-kwiecień 2016 roku.

W okresie pierwszych czterech miesięcy br. produkcja serów podpuszczkowych dojrzewających ukształtowała się na poziomie 106 tys. ton, a serów niedojrzewających i twarogów – 152 tys. ton, w obu przypadkach o 4% większe niż rok wcześniej.

Produkcję mleka płynnego w sumie z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji zwiększono o 3% do 1,1 mln ton, a produkcję śmietany niezagęszczonej – o 8% do 120 tys. ton.

Krajowe ceny zbytu artykułów mleczarskich

Na rynku unijnym, również w Polsce, ceny produktów mleczarskich wykazują tendencję wzrostową. Krajowe zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 22-28 maja 2017 roku masło w blokach sprzedawały po 18,62 zł/kg, a zatem drożej o 3% niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem.

Cena masła konfekcjonowanego osiągnęła poziom 19,42 zł/kg, czyli większy o 2% niż w poprzednim notowaniu i o 5% niż w porównywalnym okresie kwietnia br. W stosunku do notowań sprzed roku masło konfekcjonowane było droższe o 69%, a masło w blokach – o 81%.

Za 1 kg odtłuszczonego mleka w proszku krajowym proszkowniom płacono 7,53 zł, czyli więcej o 0,3% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 11,63 zł/kg i była niższa o 2% niż przed tygodniem, ale wyższa o 1% niż miesiąc wcześniej. Cena OMP była większa o 7% od notowanej przed rokiem, a cena PMP – o 44%.

Za ser Gouda krajowi producenci otrzymywali 13,47 zł/kg, a za ser Edamski 13,68 zł/kg, w obu przypadkach to więcej o 2% niż tydzień wcześniej i odpowiednio o 3% i 5% niż w porównywalnym okresie kwietnia br. Wymienione gatunki sera podpuszczkowego dojrzewającego były o 38-39% droższe niż przed rokiem.

W Polsce w czwartym tygodniu maja 2017 roku masło w blokach było o 8,4% tańsze niż w UE, kiedy było to 485,20 euro/100 kg, a odtłuszczone mleko w proszku - o 4,5% do 188,18 euro/100 kg. Jednocześnie mniejsze niż w Polsce były unijne ceny serów podpuszczkowych dojrzewających Gouda - o 2,3% do 314,39 euro/100 kg i Edam o 3,5% do 315,14 euro/100 kg.

(06.06.2017 za gospodarz.pl)


Współpraca