Rynek produktów mleczarskich w Polsce (28.08.2016)

08.09.2016 -

Podsumowanie polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 22 do 28 sierpnia 2016 roku.

Ceny przetworów mleczarskich

W dniach 22-28.08.2016 roku krajowi producenci za masło w blokach otrzymywali 14,02 zł/kg, czyli o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena masła konfekcjonowanego zwiększyła się o 1,5% do 15,64 zł/kg. Masło było droższe o 7% niż przed miesiącem i o 19-22% niż w analogicznym okresie 2015 roku.

Za 1 kg odtłuszczonego mleka w proszku płacono 7,35 zł, a więc więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem.

Cena pełnego mleka w proszku osiągnęła granicę 9,68 zł/kg, czyli wyższą o 4% niż w poprzednim notowaniu i o 12% niż w ostatnim tygodniu lipca br. W porównaniu do notowań sprzed roku cena zbytu OMP zwiększyła się o 3,5%, a PMP – o 5%.

Ser Edamski zakłady mleczarskie zbywały po 12,62 zł/kg, a ser Gouda – po 12,59 zł/kg, odpowiednio drożej o 3% i 5% niż tydzień wcześniej oraz o 11% i 12% niż przed miesiącem. Wyżej wymienione gatunki serów kosztowały również o 22% więcej niż rok wcześniej.

Cena skupu mleka

Przeciętna krajowa cena skupu mleka w lipcu 2016 roku (wg GUS) wyniosła 101,28 zł/hl i była o 1,3% większa niż w czerwcu br., ale o 6,6% mniejsza niż w lipcu 2015 roku.

Ceny na rynkach zagranicznych

W USA w sierpniu 2016 roku odnotowano spadek cen masła, jednak nadal są one znacząco wyższe niż w UE. Na giełdzie w Chicago 26 sierpnia br. za masło otrzymywano 4536 USD/t, a zatem to taniej o 6% niż przed tygodniem i o 4% niż przed miesiącem.

Trend zwyżkowy pomimo tygodniowych wahań wykazują z kolei ceny OMP i sera Cheddar. W końcu sierpnia br. za OMP płacono 1984 USD/t, czyli więcej o 2% niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż miesiąc wcześniej.

Cena sera Cheddar w ciągu tygodnia zmniejszyła się o 7% do 3836 USD/t. Był to jednak poziom 0,4% wyższy niż w końcu lipca br. W USA w stosunku do cen sprzed roku OMP było droższe o 24%, a Cheddar – o 2%, z kolei masło było tańsze o 12%.

(08.09.2016 za Gospodarz.pl/ARR)


Współpraca