Rynek produktów mleczarskich w Polsce (30.10.2016)

11.11.2016 -

Podsumowanie polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 24 do 30 października 2016 roku.

Ceny przetworów mleczarskich

W dniach 24-30.10.2016 roku krajowi producenci za masło w blokach uzyskiwali 16,89 zł/kg, czyli więcej o 0,06 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 3,5% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena masła konfekcjonowanego wzrosła o 0,09 zł/kg do 18,54 zł/kg oraz o 5% w ujęciu miesięcznym. Ponadto masło w blokach było droższe o 33%, a konfekcjonowane o 38% niż w porównywalnym okresie 2015 roku.

W krajowych proszkowniach za 1 kg odtłuszczonego mleka w proszku płacono 7,90 zł, a więc więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 10,50 zł/kg, tj. wzrost o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 7% niż w zeszłym miesiącu. W odniesieniu do notowań sprzed roku ceny zbytu OMP wzrosły o 7%, z kolei PMP o 11%.

Ser Edamski zakłady mleczarskie zbywały po 14,34 zł/kg, a ser Gouda – po 14,48 zł/kg, czyli to drożej o 0,09–0,11 zł/kg niż tydzień wcześniej oraz o 2–5% niż przed miesiącem. Wyżej wymienione gatunki serów kosztowały więcej o 31–34% niż w roku ubiegłym.

Ceny na rynkach zagranicznych

Na platformie handlowej Global Dairy Trade zaobserwowano dalszy wzrost cen masła. Na aukcji, która odbyła się 1 listopada br., za produkt ten otrzymywano 4146 USD/t, a zatem więcej o 4% niż w ostatnim notowaniu (z 18.10.br.). Tym samym o 7% więcej niż miesiąc wcześniej. Po odnotowanym w październiku spadku, na początku listopada 2016 roku zwyżkowały także ceny sera Cheddar. Za 1 tonę tego sera płacono 3332 USD/t, czyli drożej o 1% niż dwa tygodnie temu, natomiast o 3% mniej w relacji miesięcznej.

Cena pełnego mleka w proszku wzrosła do poziomu 3317 USD/t, co daje 20% zwyżkę w odniesieniu do poprzedniego notowania i 24% wzrost niż na początku października br. OMP w stosunku do poprzedniej aukcji podrożało o 6%, do 2329 USD/t. Jednocześnie był to poziom o 5% większy niż miesiąc wcześniej. W ujęciu rocznym masło było droższe o 61%, PMP – o 35%, a ser Cheddar i OMP – o 15%.

Na giełdzie w Chicago 4 listopada 2016 roku cena masła wyniosła 4172 USD/t, a więc mniej o 2% niż 28.10.2016 roku, ale o 2% więcej niż miesiąc wcześniej. Za ser Cheddar płacono 4189 USD/t, czyli więcej o 10% niż w zeszłym tygodniu i o 23% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku, tak jak poprzednio, uzyskiwano 2039 USD/t. Jednak o 3% mniej niż w ubiegłym miesiącu. W ciągu roku OMP na giełdzie amerykańskiej zyskało na wartości 9%, a ser Cheddar o 12%, z kolei masło potaniało o 34%.

(11.11.2016 za Gospodarz.pl/ARR)


Współpraca