Rynek produktów mleczarskich w Polsce (4.12.2016)
15.12.2016 -
Podsumowanie polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 28 listopada do 4 grudnia 2016 roku.
Krajowe ceny artykułów mleczarskich
W dniach 28.11-4.12.2016 roku w zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za masło w blokach płacono 19,05 zł/kg, czyli więcej o 3% niż tydzień wcześniej i o 12% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane zbywano po 19,81 zł/kg, a więc drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 6% niż miesiąc wcześniej. Masło konfekcjonowane kosztowało więcej niż przed rokiem o 46%, a masło w blokach o 52%.
Nieco mniejszy wzrost cen odnotowano w przypadku mleka w proszku. W analizowanym tygodniu za odtłuszczone mleko w proszku krajowi producenci uzyskiwali 8,43 zł/kg, tj. więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 7% niż miesiąc wcześniej.
Cena pełnego mleka w proszku w porównaniu z poprzednim tygodniem zwiększyła o 1% do 11,67 zł/kg. Jednocześnie była ona o 8% wyższa niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku OMP podrożało o 14%, a PMP – o 21%.
Ser Gouda zakłady mleczarskie zbywały po 15,26 zł/kg, a ser Edamski po 15,68 zł/kg, tj. odpowiednio drożej o 2,5% i 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% i 10% niż miesiąc wcześniej. Ceny wyżej wymienionych gatunków serów były wyższe niż przed rokiem o 42-48%.
Ceny na rynkach zagranicznych
W pierwszym tygodniu grudnia br. dalszy wzrost cen produktów mleczarskich zaobserwowano również na platformie handlowej Global Dairy Trade. Na aukcji, która odbyła się 6 grudnia br. cena masła osiągnęła poziom 4262 USD/t, czyli większy o 2% niż w poprzednim notowaniu (w połowie listopada br.) i o 3% niż miesiąc wcześniej. Cena sera Cheddar ukształtowała się w granicy 3752 USD/t i była wyższa o 1,5% niż dwa tygodnie wcześniej oraz o 13% niż przed miesiącem.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 2570 USD/t, a więc więcej o 0,3% niż przed dwoma tygodniami br. i o 10% niż na początku października br. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3593 USD/t i była wyższa odpowiednio o 5% i 8%. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 42%, ser Cheddar – o 33%, OMP – o 34%, a PMP – o 59%.
(15.12.2016 za Gospodarz.pl/ARR)