Rynek produktów mleczarskich w Polsce (5.03.2017)

17.03.2017 -

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 27 lutego do 5 marca 2017 roku.



Krajowe ceny zbytu artykułów mleczarskich

Jak wynika z danych, w zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 27.02 – 5.03.2017 roku krajowi producenci za masło konfekcjonowane otrzymywali 17,80 zł/kg, a za masło w blokach 16,45 zł/kg, odpowiednio o 1% i 2% więcej niż tydzień wcześniej. Pomimo tej zwyżki ceny masła były o 10-14% mniejsze niż na przełomie grudnia 2016 roku i stycznia 2017 roku. Jednocześnie w stosunku do notowań sprzed roku masło konfekcjonowane było droższe o 40%, a masło w blokach – o 57%.

W krajowych proszkowniach za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 8,35 zł/kg, a za pełne mleko w proszku – 11,58 zł/kg, w obu przypadkach o 0,4% mniej niż tydzień wcześniej. OMP było tańsze niż na przełomie grudnia 2016 roku i stycznia 2017 roku o 5%, a PMP – o 1%. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było droższe o 19%, a PMP – o 25%.

Ceny na rynkach zagranicznych

Na platformie handlowej Global Dairy Trade od sierpnia 2016 roku utrzymuje się zwyżkowy trend cen masła. Na aukcji, która odbyła się 7 marca 2017 roku za ten rodzaj tłuszczu mlecznego uzyskiwano 4653 USD/t, tj. o 1% więcej niż w poprzednim notowaniu i niż przed miesiącem.

Od lutego 2017 roku obniżkom ulegają ceny sera Cheddar. Na początku marca 2017 roku za 1 tonę tego artykułu płacono 3435 USD, czyli mniej o 4% niż dwa tygodnie wcześniej i o 10% niż przed miesiącem.

Od końca grudnia 2016 roku tendencję spadkową wykazują ceny pełnego mleka w proszku. 7 marca br. za PMP otrzymywano 2782 USD/t, a więc mniej o 13% niż w poprzednim notowaniu oraz o 16% niż przed miesiącem. Na ostatniej aukcji znacząco potaniało również OMP, które zbywano po 2118 USD/t, czyli taniej o 18% niż przed dwoma tygodniami i o 19% niż na początku lutego br. W stosunku do notowań sprzed roku masło było droższe o 66%, ser Cheddar – o 36%, PMP – o 41%, a OMP – o 18%.

(17.03.2017 za gospodarz.pl/ARR)


Współpraca