Rynek produktów mleczarskich w Polsce (5.11.2017)

14.11.2017 -

Na początku listopada br. odnotowano dalszy spadek cen zbytu masła oraz odtłuszczonego mleka w proszku. Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Ceny zbytu artykułów mleczarskich

Zakłady mleczarskie objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 30.10 – 5.11.2017 roku masło w blokach sprzedawały po 21,97 zł/kg, a więc taniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 10% niż przed miesiącem. Cena masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 24,24 zł/kg, tj. niższej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 11% niż miesiąc wcześniej. Jednak w porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 29–30%.

Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 6,67 zł/kg i była mniejsza o 2% niż tydzień wcześniej i o 6% niż na początku października br. Za pełne mleko w proszku płacono 13,27 zł/kg względem 13,26 zł/kg tydzień wcześniej. Był to poziom o 2% niższy niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 15%, podczas gdy PMP – o 23% droższe.

Ceny na rynkach zagranicznych

Na platformie handlowej Global Dairy Trade od początku października br. ceny masła ulegają spadkom. Na aukcji, która odbyła się 7 listopada 2017 roku, za ten rodzaj tłuszczu płacono 5516 USD/t, czyli mniej o 4% niż w poprzednim notowaniu i o 5% niż przed miesiącem. Na początku listopada br. za 1 tonę sera Cheddar uzyskiwano 4001 USD, tj. taniej o 3% niż dwa tygodnie wcześniej i niż przed miesiącem.

Od początku października br. tanieje pełne mleko w proszku. W notowaniu z 7 listopada br. cena tego produktu wyniosła 2852 USD/t. Był to poziom niższy o 5% niż na poprzedniej aukcji i o 6% niż przed miesiącem. Odtłuszczone mleko w proszku zbywano po 1818 USD/t, czyli o 1% drożej niż w poprzednim notowaniu, ale o 4% taniej niż miesiąc wcześniej. Masło było droższe niż przed rokiem o 33%, a ser Cheddar – o 20%. Jednocześnie PMP potaniało o 14%, a OMP – o 22%.

(14.11.2017 za gospodarz.pl)


Współpraca