Rynek produktów mleczarskich w Polsce (6.11.2016)
16.11.2016 -
Podsumowanie polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 31 października do 6 listopada 2016 roku.
Ceny przetworów mleczarskich
W dniach 31.10-6.11.2016 roku krajowi producenci za masło w blokach uzyskiwali 17,04 zł/kg, czyli więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. Jednocześnie cena masła konfekcjonowanego wzrosła o 1% do 18,68 zł/kg oraz o 4% w ujęciu miesięcznym. Ponadto masło w blokach było droższe o 36% do porównywalnego okresu 2015 roku.
W krajowych proszkowniach za 1 kg odtłuszczonego mleka w proszku płacono 7,88 zł, a więc mniej o 2 gr/kg niż tydzień wcześniej ale o 2% więcej niż w ubiegłym miesiącu. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 10,77 zł/kg, tj. wzrost o 2,5% w odniesieniu do poprzedniego notowania i o 10% do zeszłego miesiąca. W ujęciu rocznym OMP było droższe o 6%, z kolei PMP o 14%.
Ceny na rynkach zagranicznych
W portach Europy Zachodniej zaobserwowano dalszy wzrost cen masła i pełnego mleka w proszku. 11 listopada br. za masło otrzymywano 4650 USD/t, a zatem więcej o 1% niż w ostatnim notowaniu (z 28.10.br.) oraz o 2% niż miesiąc wcześniej.
Cena pełnego mleka w proszku wzrosła o 3% do poziomu 3100 USD/t w stosunku do cen przed dwoma tygodniami. Z kolei w relacji miesięcznej odnotowano zwyżkę o 6%. Cena OMP 11 listopada potaniała o 2% do 2238 USD/t. Jednocześnie był to poziom o 3% mniejszy niż miesiąc wcześniej. W ciągu roku masło było droższe o 49%, PMP – o 25%, a ser Cheddar i OMP – o 17%.
(16.11.2016 Gospodarz.pl/ARR)