Rynek produktów mleczarskich w Polsce (9.10.2016)

20.10.2016 -

Podsumowanie polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 3 do 9 października 2016 roku.

Ceny przetworów mleczarskich

W dniach 3-9.10.2016 roku w zakładach monitorowanych przez ZSRIR MRiRW cena masła w blokach osiągnęła poziom 16,94 zł/kg, a więc wyższy o 4% niż w poprzednim notowaniu i o 14% niż miesiąc wcześniej.

Masło konfekcjonowane sprzedawano po 18,04 zł/kg, czyli drożej o 3% niż tydzień wcześniej i o 12% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku masło kosztowało więcej o 34-35%. Krajowa cena masła w blokach była o 2% niższa od średniej ceny notowanej w UE.

Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 7,70 zł/kg i była o 0,04 zł/kg niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% wyższa niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku płacono 9,81 zł/kg, tj. o więcej 0,02 zł/kg niż w poprzednim notowaniu i o 6% niż miesiąc wcześniej. Mleko w proszku było o 5% droższe niż na początku października 2015 roku. Cena OMP w Polsce była o 11% niższa od przeciętnej ceny w UE.

W pierwszym tygodniu października 2016 roku za ser Edamski krajowi producenci otrzymywali 14,07 zł/kg, a zatem to o 0,04 zł/kg więcej niż w tydzień wcześniej. Cena sera Gouda w stosunku do poprzedniego tygodnia zwiększyła się o 2% do 14,10 zł/kg. Sery dojrzewające były droższe o 8-9% niż w analogicznym okresie września br. i o 32-35% niż przed rokiem. Krajowi producenci za ser Edamski uzyskiwali więcej o 7% niż średnio w UE, a za ser Gouda – o 16%.

Ceny na rynkach zagranicznych

W USA od końca czerwca 2016 roku notowany jest spadek cen masła, jednak w dalszym ciągu są one znacząco większe niż w Oceanii, która jest ważnym dostawcą produktów mleczarskich na rynek amerykański.

Na giełdzie w Chicago 7 października br. za masło otrzymywano 4079 USD/t, czyli mniej o 2,5% niż przed tygodniem i o 9% niż przed miesiącem. Po utrzymującej się od połowy sierpnia br. zwyżce, na początku października br. spadkowi uległy również ceny OMP i wynosiły 2094 USD/t. Był to poziom o 0,5% mniejszy niż przed tygodniem, ale o 4% większy niż przed miesiącem.

Za ser Cheddar płacono 3417 USD/t, tj. o 1% więcej niż w poprzednim notowaniu, ale o 9% mniej niż miesiąc wcześniej. W USA, w stosunku do cen sprzed roku, masło było tańsze o 24%, Cheddar – o 9%, a OMP – o 1%.

(20.10.2016 za Gospodarz.pl/ARR)


Współpraca