Sektor mleczarski w kryzysie. "Ok. 90% skupujących mleko ponosi straty"
28.07.2023 -
Jak wyglądało pierwsze półrocze 2023 roku w branży mleczarskiej w liczbach? Dane wraz z komentarzem przygotował dla nas Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich.
I półrocze 2023r. w mleczarstwie
Skup mleka w I półroczu br. wyniósł 6.403 mln. litr. i był wyższy w stosunku do analogicznego okresu roku ubiegłego o 93 mln ltr. tj. o 1,5%.
W tym kontekście warto przeanalizować jak wyglądały średnie ceny skupu mleka
- styczeń 23r. - 245,53 zł/100 ltr.
- luty - 227,40 zł/100 ltr.
- marzec - 225,54 zł/100 ltr.
- kwiecień - 216,80 zł/100 ltr.
- maj - 206,52 zł/100 ltr.
- czerwiec - 193,58 zł/100 ltr.
Przeciętna cena za 6 miesięcy br. wyniosła 218,43 zł / 100 ltr. i była wyższa od ceny ubiegłorocznej - 204,58 zł/100 ltr. o 6,8%.
Ceny te nie są wynikiem obecnej sytuacji rynkowej
Zarówno spółdzielnie mleczarskiej jaki i inne zakłady przerobowe płacą wyższe ceny rolnikom niż wynikałoby to z przychodów na rynku, nie chcąc tym samym pogarszać i tak trudnej sytuacji rolników – producentów mleka.
Szacuję , że ok. 90% wszystkich skupujących i przerabiających mleko ponosi straty. Wynika to z ogromnego spadku cen zbytu podstawowych produktów mleczarskich. Już w IV kw. roku ubiegłego rozpoczęła się korekta cen zbytu a „apogeum” nastąpiło w tym roku - mówi Waldemar Broś
Ceny produktów gotowych
Obecnie ceny zbytu ( rok/roku) są zdecydowanie niższe:
- OMP ok. 42%
- PMP ok. 38%
- masło ok. 42%
- sery dojrzewające ok. 35%
- serwatka w proszku ok. 40%
- mleko w płynie odtłuszczone ok. 3%
- śmietana ok. 44%
Mając powyższe na uwadze a zwłaszcza tak znaczny spadek przychodów, przy rosnących kosztach pozasurowcowych (gaz, energia, transport, opakowania) trudno jest spodziewać się, że spadek cen skupu mleka w najbliższym czasie zostanie powstrzymany. Jeżeli Komisja Europejska nie podejmie interwencji na rynku mleka to może dojść do upadku wielu podmiotów i gospodarstw. O potrzebie takiej interwencji KZSM informował zarówno Ministerstwo Rolnictwa jak i Komisarza p. Janusza Wojciechowskiego - mówi Waldemar Broś, prezes KZSM
Jak wyglądała produkcja mleczarska
Najwyższą dynamikę I półrocza br. osiągnięto w następujących produktach:
- masło 10% (136 tyś. t)
- sery dojrzewające 107,5 % (189 tyś. t)
- galanteria 106,2% (135 tyś. t)
- mleko i śmietana w proszku 105,2% (122 tyś. t)
- jogurty 101,6% (199 tyś. t)
- sery niedojrzewające i twarogi 101,3% (259 tyś. t)
Dane za eksport produktów mleczarskich
Eksport polskich produktów mleczarskich od stycznia do maja br. ilościowo był nieco większy (100,6%) niż w analogicznym okresie roku ubiegłego.
Najwyższą dynamikę w eksporcie zanotowano:
- Mleko i śmietana w proszku 107,7% (ponad 72 tyś. t)
- Masło 105,9% (ponad 37 tyś. t)
- Serwatka w proszku 105,3% (ponad 97 tyś. t)
- Galanteria 104,4% (ponad 56 tyś. t)
Wartość wyeksportowanych produktów wyniosła ok. 1.315 mln euro przy dynamice zaledwie 95%.
Największe przychody w eksporcie stanowiły sery i twarogi - ok. 491 mln. eur. (dyn. 106,7%), zaś główni odbiorcy to Niemcy, Republika Czeska, Włochy, Ukraina, Rumunia i Wielka Brytania.
Ponadto to:
- mleko płynne - powyżej 234 mln eur., Niemcy, Chiny, Litwa
- mleko i śmietana w proszku ok. 218 mln Eur., Algieria, Niemcy, Holandia i Włochy
- masło ok. 183 mln. Eur., Republika Czeska, Holandia, Francja, Niemcy.
(28.07.2023 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl)