Sernik dyniowy z imbirowym spodem, czyli jesienny deser w 6 krokach.

Różnobarwne liście, kasztany, ciepły sweter, halloween i …dynie! To idealne podsumowanie jesieni. Wyjątkowy nastrój tej kapryśnej pory roku ma wielu zwolenników. Są jednak tacy, którzy już we wrześniu zaczynają odliczanie do wiosny. Sernik dyniowy to deser, który osłodzi pożegnanie z latem i pozwala wczuć się w klimat pięknej, polskiej jesieni.

W kuchni jesień oznacza przede wszystkim sezon na dynie. Warzywo to ma dobry wpływ na skórę oraz oczy. Zawiera również dużo składników, które wspomagają odporność, co jest wyjątkowo ważne jesienią. Dzięki swojemu słodkiemu smakowi dynia świetnie sprawdza się w deserach, jak i wytrawnych potrawach. W Polsce najczęściej gości ona na naszych stołach w zupach oraz ciastach. Dynia idealnie komponuje się z ulubionym ciastem Polaków, czyli sernikiem.

Kremowa konsystencja dyni sprawia, że warzywo to idealnie nadaje się na sernik. Ciasto to najlepiej smakuje z imbirem i jabłkami. Często podaje się go z białą czekoladą lub cukrem pudrem.

Przepis na sernik z imbirowym spodem znajduje się w zakładce KULINARIA w katalogu Polska Izba Mleka.

(Informacja Polskiej Izby Mleka)


Współpraca