Smaki Regionów 2022

W dniach 24-26 września 2022, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, odbyły się Targi Smaki Regionów. Jest to wydarzenie, które zrodziło się z potrzeby promowania produktów lokalnych z oznaczeniami geograficznymi oraz tych, które stanowią kulinarne dziedzictwo naszego kraju. Organizatorem Targów są Grupa MTP oraz Związek Województw RP.

Targi otworzyli: Tomasz Kobielski – prezes MTP i oraz wiceprezes Związku Województw RP, Ryszard Bartosik – sekretarz staniu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Marek Woźniak – marszałek województwa wielkopolskiego, członek Zarządu Związku Województw RP.

Jako pierwszy głos zabrał Tomasz Kobielski – prezes MTP i oraz wiceprezes Związku Województw RP.

Następnie głos zabrał Ryszard Bartosik – sekretarz staniu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. – Dzisiejsze wydarzenie nie odbyłoby się, gdyby nie codzienna, ciężka praca naszych rolników i przetwórców – podkreślił w swoim przemówieniu. Zauważył także, że dzięki targom „Smaki Regionów” promowana jest polska, dobra żywność lokalna i upowszechniane nasze dziedzictwo kulturowe.

Kolejnym mówcą był Marek Woźniak – marszałek województwa wielkopolskiego, członek Zarządu Związku Województw RP. Dokonał też oficjalnego otwarcia Targów „Smaki Regionów”.

Organizatorem Targów są Grupa MTP oraz Związek Województw RP. Medale Targów „Smaki Regionów” wręczyli: Marek Woźniak – marszałek województwa wielkopolskiego, Izabela Byszewska – prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Tomasz Kobielski – prezes MTP. Kapituła Konkursowa spośród ponad 100 zgłoszeń przyznała 20 Złotych Medali MTP i 13 wyróżnień.

Idea konkursu skupia się na promocji regionalnych produktów, które produkowane są w sposób naturalny i tradycyjny. Cechuje je prosty skład oraz niepowtarzalny smak.

Wśród nagrodzonych Złotym Medalem MTP znaleźli się też przetwórcy mleka:

  1. Bacówka u Krzyśka, Krzysztof Łaś – MŁOPOLSKA – bryndza podhalańska;
  2. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie – WIELKOPOLSKIE – Masło ekstra;
  3. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku – WARMIŃSKO-MAZURSKIE – Masło ekstra Mazury Smak Natury;
  4. Spółdzielnia Mleczarska we Wrześni – WIELKOPOLSKIE – Maślanka Wrzesińska.

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.

Targi „Smaki Regionów” to unikalny moment na poznanie wszystkich regionalnych potraw i produktów, stanowiących dziedzictwo kulinarne, które są przygotowywane według dawnych receptur i filozofii slow.

Wśród wystawców nie zabrakło też przetwórców mleka: Agro-Danmis Gromowscy, KESEM Kujawska Spółdzielnia Mleczarska z Włocławka, Klimeko, OSM w Czarnkowie, OSM w Grodzisku Mazowieckim, OSM w Jarocinie, OSM w Kole, OSM w Olecku, Sery Smażone Frąckowiak, Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu, Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie, TOP-TOMYŚL Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Nowym Tomyślu

W tegorocznych Targach udział wzięło 180 wystawców, 14 województw, a odwiedziło je ok. i 24.391 zwiedzających.

 


Współpraca