Smaki Regionów 2023

W dniach 29 września – 1 października 2023 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się Targi Smaki Regionów. W tym roku na Targach pojawiły się regionalne firmy z 15 województw.

 

 

Wśród oferowanych produktów znalazły się regionalne firmy z niemal wszystkich regionów Polski. Smaki Regionów to wydarzenie, które zrodziło się z potrzeby promowania produktów lokalnych z oznaczeniami geograficznymi oraz tych, które stanowią kulinarne dziedzictwo naszego kraju. Organizatorem Targów są Grupa MTP oraz Związek Województw RP.

 

 

Podczas oficjalnego otwarcia Targów jako pierwszy głos zabrał wiceprezes MTP Filip Bittner.

 

 

Uczestników i gości powitał też marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak

 

 

oraz wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

Po oficjalnym otwarcia Targów Smaki Regionów wręczono Medale Targów Smaki Regionów, Perły 2023 i Certyfikaty „Jakość i Tradycja” laureatom XXII edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną Organizacją przedsięwzięcia zajmuje się Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Wręczono też nagrody Klucz do Polskiej Spiżarni 2023, które przyznawana są osobom szczególnie zasłużonym w procesie wsparcia kulinarnego dziedzictwa swoich regionów.

 

 

Medal Targów Smaki Regionów

Medal targów Smaki Regionów spośród produktów mleczarskich otrzymali:

  • Zarzeccy Sp. Z O.O. za Ser Koryciński Swojski z truflą,
  • Zakład Produkcji Spożywczej i Handlu Frąckowiak – za Wielkopolski Ser Smażony,
  • Spółdzielnia Mleczarska Września – Masło Wrzesińskie,
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku – Ser Żółty z Dziurami,
  • Klimeko Sp. z o.o. Sp. K. – Bio Twaróg Tłusty.

 

 

Certyfikat Jakość Tradycja systemu Jakości Żywności, pierwszego w Polsce systemu krajowego Jakości Żywności, uznanego przez ministra rolnictwa i Unię Europejską otrzymała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku za ser Gouda Mazury smak natury.

Perły 2023

W tym roku prestiżową nagrodę Perła 2023 w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów spośród produktów mleczarskich otrzymali:

  • Marek Zawiasa Rarytasy od Zawiasy za twaróg;
  • Jędrzej Jakubowski, gospodarstwo agroturystyczne Gościniec Banica z Krzywej za kozia bryndza z miętą;
  • Bożena Wisła gospodarstwo agroturystyczne Domki Góralskie Bukowiec za bieszczadzki ser pasterski;
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku – Twaróg naturalny półtłusty mazury smak natury;
  • Zakład Mleczarski w Buku – za naturalny serek śmietankowy z Buku;
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie – masło ekstra.

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.

Nie zabrakło także atrakcji na Scenie Kulinarnej w postaci pokazów gastronomicznych na żywo z udziałem znakomitych kucharzy. Uczestnicy mieli okazję poznać inspirujące przepisy i zobaczyć sposoby Laurentiu Zediu na niemarnowanie żywności.

Nie zabrakło także atrakcji dla najmłodszych, którzy dowiedzieli się ciekawostek o warzywach i owocach. Dzieci zobaczyły jak wytwarza się sok przy pomocy małej tłoczni, a także wzięły udział w warsztatach z wypieku bułeczek.

 


Współpraca