Spadają zamówienia dla HoReCa
24.03.2020 -
Ogólnie czas jest nerwowy. Po ubiegłotygodniowej hossie teraz jest spokojnie, a nawet mniej zamówień niż zwykle. Szczególnie dotyczy to kanału HoReCa – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Andrzej Minarczuk, prezes zarządu OSM Kosów Lacki.
Podkreśla, że panuje dzisiaj ogromna nerwowość i duże spadki cen na rynku płynów, ale upatruje w tym działanie pośredników. – Faktem jest też i to, ze rynek jest kompletnie nieprzewidywalny i nikt nie chce zostać z towarem. Stąd ostrożne zakupy i presja na nie naturalne obniżki cen płynów – uważa.
OSM w Kosowie od dłuższego czasu stosuje duży reżim sanitarny w zakładzie i u swoich pracowników. Pracownicy i rolnicy zostali poinformowani pisemnie o nadzwyczajnej, niespotykanej dawno sytuacji. W ubiegłym tygodniu do zakładu dotarły wytyczne GIW-u dot zasad postępowania z inwentarzem w gospodarstwie objętym kwarantanną.
Zapytany o logistykę, powiedział, że jak na razie firma nie ma żadnych problemów logistycznych w ekspedycją towaru.
– Z całą pewnością na rynku nie zabraknie wyrobów mleczarskich. – Wręcz przeciwnie, przy problemach logistycznym w eksporcie może być go więcej niż zwykle, a to pewnie zmuszać będzie producentów do korekty cen. Ale dzisiaj przewidywanie na najbliższe dni jest jak wróżenie z fusów. Sytuacja zmienia się błyskawicznie – zastrzega Andrzej Minarczuk.
(24.03.2020 za Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl)