Spadek cen na aukcji GDT
04.02.2020 -
Na odbywającej się 4 lutego 2020 roku 253 aukcji Global Dairy Trade zanotowano spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł -4,7% w stosunku do aukcji z dnia 21 stycznia 2020 roku, a średnia cena wyniosła do 3226 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano spadek cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT spadł z poziomu 1056 do poziomu 1007 pkt., co stanowi spadek o -4,7% w stosunku do aukcji z 21 stycznia 2020 roku.
Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów jeden nie był oferowany – słodka serwatka w proszku. Cena czterech produktów spadła i czterech wzrosły. Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -2,6%. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosły ceny: sera Cheddar – o +6,0% i kazeiny podpuszczkowej – o +6,0%. Najbardziej spadły ceny: pełnego mleka w proszku – o -6,2% i maślanki w proszku – o -5,2%. Spadła też ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 29 006 t wobec 33 165 t na poprzedniej aukcji.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -4,5%, cena – 4626 USD/t;
- Masło – wzrost o +0,2%, cena – 4258 USD/t;
- Maślanka w proszku – spadek o -5,2%, cena – 2886 USD/t;
- Ser Cheddar – wzrost o +6,0%, cena – 4302 USD/t;
- Laktoza – wzrost o +2,5%, cena – 830 USD/t;
- Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +6,0%, cena – 9956 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -4,2%, cena – 2907 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – spadek o -6,2%, cena – 3039 USD/t;
- Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana.
Kolejna 254 aukcja GDT odbędzie się 18 lutego 2020 roku.
(04.02.2020 za globaldairytrade.info)