Spadek cen na aukcji GDT
17.12.2019 -
Na odbywającej się 17 grudnia 2019 roku 250 aukcji Global Dairy Trade zanotowano spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł -5,1% w stosunku do aukcji z dnia 3 grudnia 2019 roku, a średnia cena wyniosła do 3302 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano spadek cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT spadł z poziomu 1065 do poziomu 1011 pkt., co stanowi spadek o -5,1% w stosunku do aukcji z 3 grudnia 2019 roku.
Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów dwa nie były oferowane – maślanka w proszku i słodka serwatka w proszku. Spadły ceny czterech produktów. Najbardziej spadły centy: – pełnego mleka w proszku – o -6,7% i odtłuszczonego mleka w proszku – o -5,1%. Ceny trzech produktów wzrosły. Najbardziej wzrosła cena: kazeiny podpuszczkowej – o +2,6%. Spadła też ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 35 748 t wobec 36 258 t na poprzedniej aukcji.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -0,3%, cena – 4866 USD/t;
- Masło – spadek o -2,4%, cena – 3886 USD/t;
- Maślanka w proszku – nie była oferowana;
- Ser Cheddar – wzrost o +1,7%, cena – 3869 USD/t;
- Laktoza – wzrost o +0,6%, cena – 787 USD/t;
- Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +2,6%, cena – 8260 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -6,3%, cena – 2867 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – spadek o -6,7%, cena – 3099 USD/t;
- Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana.
Kolejna 251 aukcja GDT odbędzie się 7 stycznia 2020 roku.
(17.12.2019 za globaldairytrade.info)