Spadek cen na aukcji GDT
21.05.2019 -
Na odbywającej się 21 maja 2019 roku 236 aukcji Global Dairy Trade zanotowano spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł -1,2% w stosunku do aukcji z dnia 7 maja 2019 roku, a średnia cena wyniosła do 3414 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano spadek cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT spadł z poziomu 1086 do poziomu 1073 pkt., co stanowi spadek o -1,2% w stosunku do aukcji z 7 maja 2019 roku.
Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów dwa nie były oferowane – słodka serwatka w proszku i maślanka w proszku, cena trzech spadła, a czterech wzrosła. Najbardziej spadła cena masła – o -3,2%. Najbardziej wzrosła cena sera Cheddar – o +15,2%. Wzrosła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 15 510 t wobec 15 375 t na poprzedniej aukcji.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -1,4%, cena – 6140 USD/t;
- Masło – spadek o -3,2%, cena – 5297 USD/t;
- Maślanka w proszku – nie była oferowana;
- Ser Cheddar – wzrost o +15,2%, cena – 4851 USD/t;
- Laktoza – wzrost o +0,6%, cena – 893 USD/t;
- Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +5,1%, cena – 6916 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +0,5%, cena – 2529 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – spadek o -2,1%, cena – 3180 USD/t;
- Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana.
Kolejna 237 aukcja GDT odbędzie się 4 czerwca 2019 roku.
(21.05.2019 za globaldairytrade.info)