Spadek cen produktów mlecznych na aukcji GDT
07.02.2017 -
Na odbywającej się 21 lutego 2017 roku 182 aukcji Global Dairy Trade zanotowano spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT spadł o -3,2% w stosunku do aukcji z dnia 2 lutego 2017 roku, a średnia cena wyniosła 3474 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano spadek cen 6 z 8 produktów mlecznych oferowanych na platformie. Ceny 6 produktów spadły. Indeks cen GDT spadł z poziomu 1,054 do poziomu 1,020 pkt., co stanowi spadek o -3,2% w stosunku do aukcji z 2 lutego 2017 roku.
Spadły ceny sześciu produktów oferowanych na platformie, a ceny dwóch wzrosły. Najbardziej spadła cena maślanki w proszku – o -12,9% i kazeiny podpuszczkowej – o -5,8%. Największy spadek zanotowała odtłuszczone mleko w proszku – o -3,8% i pełne mleko w proszku – o -3,7%.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o +1,3%, cena – 5693 USD/t;
- Masło – wzrost o +0,2%, cena – 4598 USD/t;
- Maślanka w proszku – spadek o -12,9%, cena – 2090 USD/t;
- Ser Cheddar – spadek o -5,3%, cena – 3590 USD/t;
- Laktoza – wzrost o +6,8%, cena – 966 USD/t;
- Kazeina podpuszczkowa – spadek o -5,8%, cena – 6135 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o +3,8%, cena – 2574 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – spadek o -3,7%, cena – 3189 USD/t.
Kolejna 183 aukcja GDT odbędzie się 7 marca 2017 roku.
(22.02.2017 za globaldairytrade.info)