Spadek cen produktów mlecznych na aukcji GDT
03.01.2017 -
Na odbywającej się 3 stycznia 2017 roku 179 aukcji Global Dairy Trade zanotowano spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT spadł o -3,9% w stosunku do aukcji z dnia 20 grudnia 2016 roku, a średnia cena wyniosła 3463 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost cen 4 z 8 produktów mlecznych oferowanych na platformie. Ceny 4 produktów spadły. Indeks cen GDT spadł z poziomu 1,076 do poziomu 1.034 pkt., co stanowi spadek o -3,9% w stosunku do aukcji z 20 grudnia 2016.
Wzrosły ceny czterech produktów oferowanych na platformie, a ceny czterech spadły. Najbardziej wzrosła cena maślanki w proszku – o +4,5%. Największy spadek zanotowało pełne mleko w proszku – o -7,7%.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -0,6%, cena – 5352 USD/t;
- Masło – wzrost o +0,5%, cena – 4308 USD/t;
- Maślanka w proszku – wzrost o +4,5%, cena – 2670 USD/t;
- Ser Cheddar – wzrost o +1,4%, cena – 3894 USD/t;
- Laktoza – spadek o -2,9%, cena – 836 USD/t;
- Kazeina podpuszczkowa – spadek o -2,7%, cena – 6234 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +2,3%, cena – 2660 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – spadek o -7,7%, cena – 3294 USD/t.
Kolejna 180 aukcja GDT odbędzie się 17 stycznia 2017 roku.
(03.01.2017 za globaldairytrade.info)