Spadek cen produktów mlecznych na aukcji GDT
04.10.2016 -
Na odbywającej się 4 października br. 173 aukcji Global Dairy Trade zanotowano spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT spadł o 3,0% w stosunku do aukcji z dnia 20 września br.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, tym razem zanotowano niewielki spadek ceny produktów mlecznych. Indeks cen GDT obniżył się do poziomu 885 pkt., co stanowi spadek o 3,0% w stosunku do aukcji z 20 września.
Spadły ceny aż siedmiu z ośmiu produktów oferowanych na platformie.
Największy spadek zanotowała laktoza, której cena spadła o 9,7%. Spadły też ceny kazeiny podpuszczkowej –o -3,7%, pełnego mleka w proszku – o -3,8% i odtłuszczonego mleka w proszku – o -3,9%.
Natomiast znacznie, bo aż o 9,3%, wzrosła cena maślanki w proszku.
Cen prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 1,0%, cena – 4,954 USD;
- Masło – spadek o 0,03%, cena – 3,891 USD;
- Maślanka w proszku – wzrost o 9,3%, cena – 2,408 USD;
- Ser Cheddar – spadek o 2,3%, cena – 3,430 USD;
- Laktoza – spadek o 9,7%, cena – 744 USD;
- Kazeina podpuszczkowa – spadek o 3,7%, cena – 6,574 USD;
- Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 3,9%, cena 2,209 USD;
- Pełne mleko w proszku – spadek o 3,8%, cena – 2,681 USD.
Kolejna 174 aukcja GDT odbędzie się 18 października 2016 roku.
(04.10.2016 za globaldairytrade.info)