Spadek większości wartości produktów mlecznych

Na odbywającej się 15 października 2024 roku 366 aukcji Global Dairy Trade zanotowano spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT zanotował spadek o 0,3% w stosunku do aukcji z dnia 1 października 2024 roku. Średnia cena wyniosła 3852 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano spadek większości wartości oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT spadł z poziomu 1164 pkt., do poziomu 1160 pkt., co stanowi spadek o 0,3% w stosunku do aukcji z 1 października 2024 roku.
Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów, tylko dwa produkty miały tendencję wzrostową, jeden produkt nie był oferowany a wartość pozostałych czterech produktów spadła.
                           
Ceny prezentują się następująco:
  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 0,3%, cena – 7229 USD/t;
  • Masło – spadek o 0,3%, cena – 6495 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana
  • Ser Cheddar – wzrost o 4,2%, cena – 4702 USD/t;
  • Laktoza – spadek o 5,8%, cena – 895 USD/t;
  • Ser Mozzarella – spadek o 8,2%, cena – 4559 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 1,8%, cena – 2745 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – 0,0%, cena – 3553 USD/t;
 
Kolejna 367 aukcja GDT odbędzie się 5 listopada 2024 roku.
 

Współpraca