Spomlek funkcjonuje normalnie

13.03.2020 -

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek funkcjonuje w trybie normalnym, bez zakłóceń. Celem minimalizacji zagrożenia został powołany Zespół Kryzysowy w obliczu zagrożenia koronawirusem (COVID-19) ze wskazaniem osoby odpowiadającej za komunikację.

W Spomleku zostały wprowadzone obowiązki i zakazy dla pracowników oraz osób spoza zakładu:

  • badanie temperatury ciała przed wejściem na teren zakładu
  • obowiązek dezynfekcji rąk przez wszystkie osoby wchodzące i wjeżdżające na teren zakładu
  • obowiązek zakładania maseczek ochronnych przez wszystkich kierowców zewnętrznych
  • obowiązek wypełniania ankiety na portierni przez osoby spoza zakładu
  • obowiązek dezynfekcji klamek (wejście/wyjście) na portierni-minimum 3 x zmianę
  • zakaz wpuszczania na teren zakładu osób postronnych
  • wstrzymanie wyjazdów pracowników terenowych do gospodarstw rolnych
  • ograniczenie podróży służbowych do niezbędnych.

Jak powiedziała Aneta Mostowiec, rzecznik prasowy SM Spomlek, w firmie zostały wprowadzone liczne działania zapobiegawcze:

  • możliwość pracy zdalnej
  • możliwość skorzystania z urlopu wypoczynkowego lub bezpłatnego na życzenie pracownika
  • przesunięcie godzin rozpoczęcia pracy w obszarze produkcji tak, aby zminimalizować ilość osób wchodzących na teren zakładu w tym samym czasie
  • ciągła komunikacja z pracownikami celem edukowania na temat profilaktyki zakażenia oraz reakcji w przypadku zaistnienia symptomów infekcji
  • wskazanie adresu mailowego służącego do komunikacji wewnętrznej w zakresie koronawirusa.
  • Dla wzmocnienia bezpieczeństwa ograniczyliśmy do minimum przemieszczania się pracowników na terenie zakładu oraz spotkań wewnętrznych i przejście na kontakt telefoniczny i mailowy – powiedziała Aneta Mostowiec.

(13.03.2020 za Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl)


Współpraca