Spomlek funkcjonuje normalnie
13.03.2020 -
Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek funkcjonuje w trybie normalnym, bez zakłóceń. Celem minimalizacji zagrożenia został powołany Zespół Kryzysowy w obliczu zagrożenia koronawirusem (COVID-19) ze wskazaniem osoby odpowiadającej za komunikację.
W Spomleku zostały wprowadzone obowiązki i zakazy dla pracowników oraz osób spoza zakładu:
- badanie temperatury ciała przed wejściem na teren zakładu
- obowiązek dezynfekcji rąk przez wszystkie osoby wchodzące i wjeżdżające na teren zakładu
- obowiązek zakładania maseczek ochronnych przez wszystkich kierowców zewnętrznych
- obowiązek wypełniania ankiety na portierni przez osoby spoza zakładu
- obowiązek dezynfekcji klamek (wejście/wyjście) na portierni-minimum 3 x zmianę
- zakaz wpuszczania na teren zakładu osób postronnych
- wstrzymanie wyjazdów pracowników terenowych do gospodarstw rolnych
- ograniczenie podróży służbowych do niezbędnych.
Jak powiedziała Aneta Mostowiec, rzecznik prasowy SM Spomlek, w firmie zostały wprowadzone liczne działania zapobiegawcze:
- możliwość pracy zdalnej
- możliwość skorzystania z urlopu wypoczynkowego lub bezpłatnego na życzenie pracownika
- przesunięcie godzin rozpoczęcia pracy w obszarze produkcji tak, aby zminimalizować ilość osób wchodzących na teren zakładu w tym samym czasie
- ciągła komunikacja z pracownikami celem edukowania na temat profilaktyki zakażenia oraz reakcji w przypadku zaistnienia symptomów infekcji
- wskazanie adresu mailowego służącego do komunikacji wewnętrznej w zakresie koronawirusa.
- Dla wzmocnienia bezpieczeństwa ograniczyliśmy do minimum przemieszczania się pracowników na terenie zakładu oraz spotkań wewnętrznych i przejście na kontakt telefoniczny i mailowy – powiedziała Aneta Mostowiec.
(13.03.2020 za Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl)