Spożywajmy mleczne produkty fermentowane

Już od tysiącleci mieszkańcy naszego globu stosują proces fermentacji aby konserwować żywność i w ten sposób zabezpieczyć ją przed zepsuciem oraz podkreślić jej unikalny smak. W miarę rozwoju technologii zauważono, że fermentacja z jednej strony hamuje rozwój szkodliwych mikroorganizmów, a z drugiej sprzyja powstawianiu dobrych bakterii, które poprawiają strawność takich składników jak: białka, węglowodany oraz poszerza biodostępność minerałów i witamin.

Obecnie nasze społeczeństwo zdaje sobie sprawę z tego, że zdrowe nawyki żywieniowe wpływają na kondycję organizmu, co przekłada się na wybór produktów spożywczych w sklepie. Dlatego też wiele osób sięga po mleczne produkty fermentowane, którą wykazują pozytywne korzyści zdrowotne. Usprawniają one m.in. pracę układu pokarmowego, działają antyoksydacyjnie, antynowotworowo, przeciwzapalnie i pomagają w walce z wysokim ciśnieniem oraz cholesterolem.

Co więcej żywe kultury bakterii w jogurcie lub kefirze usprawniają trawienie laktozy i hamują występowanie nieprzyjemnych objawów u osób cierpiących na nietolerancję tego cukru. Kolejnym pozytywnym aspektem spożywania mlecznych produktów fermentowanych jest obniżenie masy ciała (przy wprowadzeniu diety redukcyjnej) u osób ciepiących na nadwagę. Wprowadzenie tych produktów do jadłospisu obniża ilość trzewnej tkanki tłuszczowej, pokrywającej narządy wewnętrzne, która odłożona w nadmiarze upośledza pracę organów i zaburza funkcjonowanie całego organizmu.

Potencjał mlecznych produktów fermentowanych podkreślają także eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH, którzy w 2020 roku opublikowali Talerz zdrowego żywienia opatrzony informacją, że warto włączyć do naszego jadłospisu szczególnie niskotłuszczowe produkty mleczne takie jak jogurt, kefir czy maślanka. Ponadto możemy nimi śmiało zastąpić mleko.

Dzięki szerokiemu spektrum oddziaływania na nasz organizm polskie fermentowane artykuły mleczarskie cieszą się niesłabnąca popularnością wśród konsumentów w kraju i na świecie, którzy mogą dokonać wyboru zgodnie ze swoimi preferencjami, ponieważ dostępny jest duży asortyment tych produktów. Przypominamy, iż polskie produkty mleczarskie powstają z wysokiej jakości mleka przy użyciu najnowocześniejszych technologii.

Kampania “#WspieramyPolskieMleczarstwo” realizowana przez Polską Izbę Mleka i sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.

(Informacja Polskiej Izby Mleka)


Współpraca