Sprzedaż twarogów na Wielkanoc będzie mniejsza. Oto główne powody
08.03.2022 -
Agata Makowska, Dyrektor Handlu Łowicz wskazuje, że sprzedaż twarogów na Wielkanoc będzie mniejsza. Wpływ ma na to kilka czynników.
Według ekspertki tegoroczne Święta Wielkanocne pokażą nowe wartości sprzedaży. Na obecną sytuacją wpływa koronawirus oraz obostrzenia rzutujące na ograniczoną liczbę osób spotykających się przy świątecznym stole, a także inflację, która bardzo dotknęła gospodarstwa domowe. Echo wojny w Ukrainie również wzbudza w Polakach niepewność.
Sprzedaż twarogów na Wielkanoc będzie mniejsza
Agata Makowska, Dyrektor Handlu Łowicz (OSM) poinformowała, że sprzedaż twarogów na Wielkanoc zmniejszy się. Wpływają na to takie czynniki, jak epidemia koronawirusa, obostrzenia rzutujące na ograniczoną liczbę osób spotykających się przy świątecznym stole, a także inflacja. Kryzys pogłębia wojna w Ukrainie. Przypominamy, że ostatnio ukazał się raport firmy Kite Consulting, w którym wskazano, że odcięcie Rosji od systemu SWIFT poważnie komplikuje sytuację na rynku nabiału nie tylko dla kraju agresora.
Rośnie popularność twarogów półtłustych
Szczególnie rośnie sprzedaż twarogów półtłustych. Zyskują one coraz bardziej na popularności. To właśnie one wyznaczają trend żywieniowy. Twaróg półtłusty ma zaledwie 3,5 g tłuszczu (na 100 g), a więc jest niskokaloryczny, lekkostrawny i bogaty w substancje odżywcze oraz białko. Konsumenci po twarogi tłuste sięgają coraz rzadziej. Wszystko przez wzgląd na to, że nie wpisują się one w obecne trendy healthly oraz fit.
Według wyników sprzedażowych Łowicz OSM za 2021 r. największy ruch w kategorii wykonała Krajanka półtłusta ok. 600 g, która odnotowała wzrost niecałe 12% rok do roku, a w formacie 250 g wzrost zanotowała wersja półtłusta w wysokości 3,5% rok do roku, niemniej jednak kostka 200 g nadal cieszy się dwukrotnie wyższymi przychodami ze sprzedaży w porównaniu do swojej większej wersji 250 g.
Dyrektor Handlu Łowicz (OSM) poleciła na zbliżające się święta szczególnie twaróg chudy, półtłusty oraz tłusty w formie kostki 200 g lub klinka 250 g, krajankę półtłustą ok. 600 g, a także gotowe masy twarogowe jak Sernik łowicki w wiaderku 1 kg lub trzykrotnie mielony twaróg w formie batonu.
(08.03.2022 za swiatrolnika.info)