Stabilne ceny przetworów mlecznych w UE

16.03.2020 -

W przeciwieństwie do innych produktów rolnych i surowców, w przypadku których odnotowano znaczny spadek cen z powodu rozprzestrzeniania się wirusa, ceny standardowych produktów mlecznych na unijnym rynku wciąż wykazują stosunkowo niewielki spadek. Wynika to z najnowszych danych z obserwatorium rynku mleka Komisji Europejskiej.

Według informacji KE średnia cena masła 8 marca 2020 r. w UE wynosiła 351 euro / 100 kg, tydzień wcześniej było to 353 euro. Od początku roku obserwuje się niewielki spadek masła.

Odtłuszczone mleko w proszku 8 marca średnio UE kosztowało 249 euro / 100 kg (w poprzednim tygodniu 254 euro. Cena tego produktu zaczęła nieznacznie spadać na początku lutego, ale wciąż jest o 30% wyższa niż w poprzednim roku.

W przypadku mleka pełnego w proszku odnotowano spadek cen z 300 do 297 euro / 100 kg w porównaniu z poprzednim tygodniem. Jednak ceny te przekraczają poziom z poprzedniego roku o 3%.

Ceny sera Cheddar pozostają stabilne i wynoszą 305 euro / 100 kg, co stanowi 2% poniżej poziomu z poprzedniego roku.

W porównaniu z poprzednim miesiącem średnie ceny masła spadły o 1,7 proc, odtłuszczonego mleka w proszku o 3,2 proc, a pełnego mleka w proszku o 1,8% Nieznaczny wzrost o 0,1% odnotowano w przypadku sera cheddar.

(16.03.2020 za farmer.pl)


Współpraca