Światowe ceny przetworów mlecznych pozostawały w styczniu stabilne

Indeks cen przetworów mlecznych FAO wyniósł w styczniu średnio 118,9 punktu, praktycznie nie zmienił się w porównaniu ze skorygowaną wartością z grudnia i kształtując się o 25,8 punktu (17,8 procent) poniżej wartości z analogicznego miesiąca rok temu.

W styczniu międzynarodowe notowania cen masła i pełnego mleka w proszku (WMP) wzrosły, niemal kompensując spadki cen odtłuszczonego mleka w proszku (SMP) i sera.

Światowe ceny masła wzrosły ze względu na zwiększony popyt ze strony odbiorców z Azji, w połączeniu z silniejszym popytem ze strony sektora detalicznego na uzupełnienie zapasów i zmniejszenie zapasów w Europie Zachodniej.

Tymczasem ceny mleka w proszku również wzrosły, odzwierciedlając zwiększony popyt na dostawy średnioterminowe, zwłaszcza ze strony Chin, oraz sezonowo spadającą produkcję w Nowej Zelandii.

Z kolei międzynarodowe ceny OMP i serów spadły, ponieważ popyt na dostawy spotowe pozostawał niewielki, a bezpośrednie potrzeby nabywców zostały odpowiednio zaspokojone.

Współpraca