Sytuacja się unormowała

27.03.2020 -

Pod koniec ubiegłego i na początku tego tygodnia otrzymane zlecenia były istotnie większe, natomiast w tej chwili sytuacja się unormowała. Wzrosty można powiązać z pewnymi niepokojami, które pojawiły się wśród konsumentów w obliczu restrykcji wprowadzonych w życiu codziennym, ale ponieważ konsumenci powoli przekonują się o tym, że towary w sklepach przeważnie są dostępne, nastroje się uspokajają – powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl dr Małgorzata Bogdan, specjalista ds. komunikacji Zott Polska.

Jak mówi, załoga pracuje na pełnych obrotach, aby sprostać wszystkim zamówieniom, a zgromadzone zapasy pozwalają realizować uzyskane zamówienia. – Niewątpliwie pewne ryzyko stanowią międzynarodowe dostawy opakowań i surowców oraz eksport produktów. Pracujemy nad poprawą dostaw i regularną odbudową zapasów. Duże znaczenie w tym zakresie będą miały oczekiwane przez nas decyzje rządu związane z ewentualnym uruchomieniem kolejnych przejść granicznych – mówi.

Podkreśla, że sytuacja, w której się znaleźliśmy, stanowi spore wyzwanie. – Jako odpowiedzialny społecznie producent żywności bardzo poważnie podchodzimy do zagadnień higieny i bezpieczeństwa naszych pracowników oraz wytwarzanej żywności. Mamy świadomość, że w tych trudnych czasach naszą misją jest zapewnienie ciągłości dostaw i na tym się koncentrujemy – mówi Małgorzata Bogdan.

– Możemy uspokoić, że zgodnie ze stanowiskiem WHO nie ma dowodów na to, aby patogeny nowej choroby Covid-19 mogły być przenoszone wraz z żywnością. Jednocześnie zapewniamy, że zakłady w Opolu i Głogowie wdrożyły procedury minimalizujące ryzyko potencjalnego zakażenia się koronawirusem – mówi rzecznik firmy Zott.

W obszarze dostaw surowców i opakowań, dziale produkcji oraz pracy kierowców wdrożono nowe zasady kontaktów, ograniczając je do niezbędnego minimum, zwłaszcza przy przekazywaniu zmian. W strategicznych obszarach część pracowników wykonuje pracę zdalną tzw. home office. Ograniczone zostały podróże służbowe i spotkania bezpośrednie, a możliwość zwiedzania zakładu wstrzymana. Na teren firmy nie są wpuszczane osoby, które przebywały ostatnio w obszarach ryzyka.

(27.03.2020 za Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl)


Współpraca