Szykują się zmiany zarządów ważnych firm serowarskich

06.05.2022 -

Edward Bajko, prezes SM Spomlek oraz Peter Knauer, dyrektor generalny i prezes Hochland Polska z końcem roku przechodzą na emeryturę.

Edward Bajko - czternaście lat prezesury SM Spomlek

Edward Bajko jest prezesem SM Spomlek od września 2008 roku, gdy zastąpił na tym stanowisku Szczepana Skomrę. Związany jest ze Spółdzielczą od ponad 30 lat. Przeszedł w niej wszystkie szczeble zarządzania. Jak dowiedział się portalspożywczy.pl, swoje stanowisko będzie piastował do końca bieżącego roku. Rada Nadzorcza, zgodnie ze Statutem Spółdzielni powoła Prezesa Zarządu, nie musi się to jednak odbywać od razu.

Wśród głównych dokonań prezesa Bajko należy wymienić przede wszystkim duży rozwój spółdzielni z Radzynia Podlaskiego – to za jego prezesury przyłączono Okręgową Spółdzielnią Mleczarską w Elblągu (2010) oraz Okręgową Spółdzielnią Mleczarską w Chojnicach (2013).

Prezes Bajko docenił znaczenie marek – SM Spomlek jako pierwsza wprowadziła na rynek w Polsce marki sera żółtego - na początku 2009 roku do sprzedaży trafił ser długodojrzewający Rubin. Kilka miesięcy później powstała marka Serenada i Old Poland (Bursztyn, Rubin i Szafir). Żółte opakowanie Serenady z charakterystycznymi czarnymi dziurami staną się znakiem rozpoznawalnym firmy.

Od czerwca 2020 roku jest prezesem Polskiej Izby Mleka.

Peter Knauer - sześć lat w Hochland Polska

Również Peter Knauer będzie prezesem Hochland Polska do końca tego roku. Stanowisko to objął 1 stycznia 2016 roku. Wcześniej pracował na stanowiskach kierowniczych w Niemczech, Polsce i Rosji dla firm takich, jak Cadbury, Wrigley i Mars. Nie jest obecnie znane nazwisko jego następcy.

Peter Knauer również znacząco zmienił i unowocześnił kierowaną przez siebie firmę. Siedziba firmy została przeniesiona z Kaźmierza do nowoczesnego biura w Poznaniu, Hochland wprowadził na rynek produkty w postaci wegańskich zamienników serowych pod marką „Simply V”, przeprowadził też duże inwestycje w obu zakładach i kontynuuje ścieżkę digitalizacji i automatyzacji biznesu.

Od 30 czerwca 2020 roku został wybrany jako jeden z członków Zarządu Polskiej Izby Mleka.

(06.05.2022 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl)


Współpraca