TECHMILK 2020

W dniach 12-14 lutego 2020, w Hotelu Gołębiewski w Mikołajkach odbyło się XXI Seminarium „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka – TECHMILK 2020”.

Organizatorem Seminarium była Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, a współorganizatorami firmy: ALIMA-BIS, ATM Group, B.Kołakowski-FIRMA HANDLOWA, Elstar, Blezat Architecture Engineering, Chr. Hansen Poland, Constantia Flexibles Poland, Cryogas M&T Poland, Diversey Polska, Drukarnia EMBE PRESS S.Bezdek, M.Mamcarz, ECOLAB, ECOR Product, Endress+Hauser Polska, Eneria, Euro-Pan, FB-Mont, FlexLink Sysetms Polska, Grundfos Pompy, Imapak Piotr Pietrasik, ITW Novadan, Kelvion, Kersia Polska, Kuchnie Świata, Loos Centrum, M&L Engineering GmbH, MILK HYDROSAN, MPSystem, OptiFlow Jakub Stobiecki, PePe Armatura i Stal Kwasoodporna, PHIMAR Polska, Primeris, PRO-WAM, Schwarte Group, Sealed Air Polska, SMC Industrial Automation Polska, SPX Flow Technology Poland, SUPRAVIS GROUP, Teccon, Tetra Pak, TEWES-BIS, TREPKO, Ulma Packaging Polska, UNIBEP, Victoria Promotion, Weber Polska, WIP.

Partnerem Seminarium była Federacja Związków Zawodowych Pracowników Mleczarstwa.

Seminarium otworzył prof. dr hab. inż. Jan Limanowski, kierownik Katedry Inżynierii i Aparatury Procesowej, który powitał zaproszonych gości.

Kolejnym mówcą był prof. Jerzy Andrzej Przyborowski, prorektor ds. Kształcenia i Studentów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Następnie głos zabrała prof. dr hab. inż. Małgorzata Darewicz, dziekan Wydziału Nauki o Żywności UWM.

Dr. Fabian Dajnowiec, sekretarz Seminarium zapoznał uczestników z informacją o konkursie zorganizowanym przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy.

W tym roku TECHMILK odbył się w nietypowej, dwudniowej formule.

Zmiany na rynkach mleka (globalnym, europejskim, polskim). Szanse i zagrożenia,– to tytuł wykładu przedstawionego przez Joannę Nowak z Milcamo Consult.

Pierwszego dnia swoje referaty zaprezentowali:

  • Oktawian Formela z firmy PRO·WAM pt. „Jak sprzedać mleczarni wodę w cenie mleka”;
  • Paweł Ładoga z firmy TREPKO pt. „Pakować więcej, szybciej, bezpieczniej”;
  • Grzegorz Augustyniak z firmy MILKHYDROSAN pt. „Innowacyjne projekty dla procesów: suszenia, termicznej obróbki mleka, oczyszczania ścieków”;
  • dr. Felix Wagner z M&L Engineering GmbH pt. „Process integration of evaporators – key points for success”;
  • Mariusz Handke, Dominik Włodarczyk z LOOS Centrum pt. „Optymalizacja korzyści i podniesienie efektywności energetycznej kotłowni parowych w sektorze mleczarskim”;
  • Zdzisław Jęsiak i Jacek Krajewski z firmy Diversey pt. „CIPTEC – nowe spojrzenie na optymalizację Stacji Mycia”;
  • Robert Zdral z firmy PRIMERIS pt. „Ochrona marki w oparciu o technologie skanerów x-ray Grex”;
  • Przemysław Leszczyński z firmy Weber Polska pt. „Zbiorniki i instalacje z tworzyw termoplastycznych w przemyśle spożywczym”;
  • Piotr Pietrasik z firmy IMAPAK PIOTR PIETRASIK pt. „AlPMA SUlBANA innowacyjne linie do produkcji mozzarelli”;
  • Bartłomiej Frydel z firmy SMC Industrial Automation Polska pt. „Monitorowanie i obniżanie kosztów sprężonego powietrza”.

Drugiego dnia swoje wystąpienia przedstawili:

  • Marek Pokrzywnicki i Edward Choduń z firmy Novadan pt. „Aktualizacja rozwiązań mycia instalacji membranowych produktami firmy Novadan”;
  • Paweł Kołakowski z firmy B. Kołakowski pt. „Optymalizacja pakowania produktów mleczarskich w kubki – najnowsze rozwiązania w maszynach Ampack i PCl”;
  • Paweł Kwasowiec z firmy Eneria pt. „Zastosowanie wysokosprawnej kogeneracji w przemyśle mleczarskim”;
  • Janusz KroII z firmy Alima BIS pt. „Zastosowanie procesów elektrodializy (ED) w przetwórstwie serwatki. Proces oczyszogania środków myjących z zastosowaniem nanofiltracji (NF)”;
  • Jakub Stobiecki z firmy OpitiFlow pt. „Homogenizatory – innowacyjne rozwiązania”;
  • Arkadiusz Groszewski z firmy Ecor Product pt. „Ecor FPO: bezpieczne opakowania do żywności – aspekt lCA i recyklingu”;
  • Piotr Andrzejak z firmy Kelvion Central Europe pt. „Poprawa efektywności energetycznej dzięki produktom Kelvion”;
  • Patryk Betlejewski z firmy FLEXLlNK pt. „Robotyzacja jako nieodzowny aspekt nowoczesnej, wydajnej i higienicznej produkcji mleczarskiej”;
  • Aleksander Śliwka Constantia Flexibles Poland Holding pt. „Nowoczesne technologie w opakowaniach giętkich redukujące wpływ na środowisko”;
  • Michał Hołdyński i Grzegorz Łokucjewski z firmy Tewes BIS pt. „Tewes Bis. Odrodzenie”;
  • Marek Kozak z firmy ATM Group pt. „Liniowe maszyny pakujące – przykład realizacji”;
  • Adam Matwiejczyk z firmy PePe pt. „Analiza efektywności energetycznej urządzeń – pierwszy krok do redukcji zużycia energii elektrycznej i wody w procesie”;
  • Krzysztof Galar z firmy PROMINENT pt. „Przemysł 4.0 – zastosowanie Intemetu Rzeczy (Internet of Things) w optymalizacji procesów Dozowania”;
  • Ireneusz Narkun z firmy SPX pt. „Centrum innowacji SPX Flow – nowe możliwości”;
  • Łukasz Wołoszyn z Endress+Hauser pt. „Polska Legalizowane układy przyjęcia mleka”;
  • Arkadiusz Kubiński z firmy TETRA PAK pt. „Możliwości redukcji kosztów produkcji w dobie rosnących cen mediów”;
  • Adam Kowalka z firmy Grundfos pt. „Instalacje odzysku wody i optymalizacja energetyczna układów pompowych w przemyśle mleczarskim”;
  • Jakub Musiał i Karol Wieczorek z firmy Cryogas M&T Poland pt. „Zastosowanie LNG w przemyśle”;
  • Szymon Nadolny z firmy Schur Flexibles Poland pt. „Wyzwania związane ze zmieniającym się prawem dotyczącym recyklingu opakowań”;
  • Michał Reformat z firmy Teccon pt. „Automatyzacja procesów produkcyjnych”;
  • Baptiste Pavy z firmy Blezat pt. „Budowa, przebudowa, rozbudowa – jak skutecznie prowadzić inwestycje”.

Gościem specjalnym Seminarium był Janusz Piechociński, były wicepremier, minister gospodarki, a obecnie prezes Izby Przemysłowo-Handlowej Polska-Azja, a tematem jego wystąpienia było „Pozyskiwanie partnerów biznesowych i eksport produktów mleczarskich na rynki azjatyckie”.

Seminarium podsumował prof. Jan Limanowski. Wzięło w nim udział 48 firm – współorganizatorów, z których przyjechały 156 osoby; 60 zakładów mleczarskich z których przyjechało 151 osób, 11 przedstawicieli mediów i 10 osób z Katedry Inżynierii i Aparatury Procesowej UWM. Łącznie przyjechało 327 osób. Wygłoszono 33 referaty.

Firmy uczestniczące w Techmilku prezentowały swoje osiągnięcia i ofertę dla branży mleczarskiej w postaci wykładów i prezentacji na stoiskach. Firmy biorące udział w Seminarium prezentowały swoją ofertę na 41 stoiskach ekspozycyjnych, gdzie można było uzyskać informacje na temat szczegółowej oferty handlowej i produkcyjnej. Wymieniano tam również opinie o bieżących problemach eksploatacyjnych instalacji procesowych i metodach ich rozwiązywania.

Przy okazji obrad przedstawiciele branży mleczarskiej skorzystali z możliwości wzajemnej wymiany doświadczeń. Podczas obrad poruszano też tematykę dostępu do azjatyckich rynków zbytu oraz nowych inwestycji i modernizacji zakładów.

 


Współpraca