To nie był rok, który uniósł firmę wysoko, ale obdarzył pokorą
Rok 2023 był czasem intensywnego rozwoju i nauki dla Spółdzielczej Mleczarni Spomlek. Okazał się jednak jednym z najtrudniejszych okresów w historii mleczarstwa oraz dla Spomleku. Prezes firmy Paweł Gaca, podkreśla, że mimo braku spektakularnych sukcesów, firma wyciągnęła cenne nauki i doświadczenia, które skłaniają do ewolucji.
– To był czas, który nauczył nas, że stagnacja nie jest opcją. Przeżyliśmy go, ale zrozumieliśmy, że musimy ewoluować – mówi Prezes Paweł Gaca.
Pierwszym krokiem w kierunku zmian jest planowane w tym roku połączenie z OSM Bychawa, co otwiera nowe możliwości w handlu produktami szybkozbywalnymi, takimi jak twarogi, maślanki czy kefiry. To również szansa na przemodelowanie wiodących marek Spomleku i stworzenie spójnej całości, łącząc sery żółte z produktami OSM Bychawa.
– Ten rok przyniesie nam wiele zmian, które będą miały wpływ na nasze funkcjonowanie w kolejnych latach – dodaje Gaca.
Czynniki wpływające na trudności Spomleku na rynku mleka obejmują dynamiczne wahania cen serów oraz produktów proszkowanych serwatkowych. Dodatkowo, spadek cen tych produktów i zmniejszenie popytu na sery wpłynęły na wyniki finansowe firmy.
– Odczuwając te zmiany, musieliśmy dostosować ceny, co miało bezpośredni wpływ na naszych rolników, którym płacimy za dostarczane mleko. Staraliśmy się, żeby płacona cena była na możliwie najwyższym poziomie i żeby nasi dostawcy surowca nie odczuli tych perturbacji rynkowych – wyjaśnia Prezes Paweł Gaca.
Mimo trudności, firma zdołała podjąć wiele projektów mających na celu rozwój. Innowacyjne podejście do kwestii energetycznych, w tym uruchomienie silnika trigeneracyjnego, przyniosło oszczędności i miało pozytywny wpływ na środowisko. Współpraca z OSM Bychawa oraz rozwój segmentu produktów szybkozbywalnych stanowią kluczowe elementy planu rozwoju firmy.
– Rozwijamy się poprzez współpracę z OSM Bychawa. Połączenie to da nam nie tylko mocny start sprzedaży, ale także pozwoli wejść na półki galanterii mlecznej z marką Lublanka, która od kilku lat bardzo dobrze funkcjonuje na rynku mleczarskim – zaznacza Prezes.
Rok 2024 to dla Spomleku czas intensywnego rozwoju i strategicznych inwestycji. Planowane jest uruchomienie nowej solowni w zakładzie w Radzyniu Podlaskim, co wpłynie na jeszcze lepszą, stabilną jakość serów dojrzewających. Dodatkowo, firma planuje połączenie z OSM Bychawa oraz kontynuację inwestycji w obszarze produktów wysokobiałkowych. Pod koniec 2023 roku do sprzedaży trafiły koncentraty białek serwatkowych WPC 80 w czterech smakach w opakowaniach 700 g. dostępne są m.in. na platformie zakupowej Allegro.
– Chociaż nie oczekujemy natychmiastowego zdobycia dużego udziału rynkowego, nowa oferta otwiera przed nami nowe perspektywy i możliwości. Mamy już grono wiernych konsumentów naszych WPC 80 i WPI 90 w czystej postaci, bez dodatków smakowych. To za ich poleceniem wprowadziliśmy wersje smakowe. Natomiast pracujemy nad nowościami z dużą zawartością białka, bo to segment, który jest w obszarze naszego zainteresowania – mówi Prezes Gaca.
Firma Spomlek kładzie także duży nacisk na zrównoważony rozwój. Uruchomienie silnika trigeneracyjnego oraz aktywne uczestnictwo w przygotowaniach do raportowania zgodnego z zasadami ESG to kroki w kierunku bardziej ekologicznej produkcji.
– Chociaż brak jasnych ram prawnych powoduje trudności, pracujemy nad identyfikacją obszarów, w których możemy efektywnie działać, aby osiągnąć cele zrównoważonego rozwoju – podsumowuje Gaca.
Długoterminowa strategia Spomleku koncentruje się na dostosowaniu się do dynamicznego otoczenia biznesowego poprzez innowacje, elastyczność i budowanie silnej współpracy wewnątrz firmy.
– Chcemy być liderem rynku, nie tylko pod względem produktów, ale także jako organizacja, która kształtuje pozytywną kulturę pracy i skuteczne relacje zespołowe, co nam się rzeczywiście udaje robić. Na lokalnych rynkach jesteśmy postrzegani jako solidny pracodawca, który dba o bezpieczeństwo załogi w różnych aspektach zatrudnienia – zaznacza Prezes Paweł Gaca.
Spomlek, mimo trudności, patrzy w przyszłość z optymizmem, gotowy do adaptacji i kontynuowania rozwoju w dynamicznym świecie biznesu.
(Informacja SM SPOMLEK)