Too Good To Go: Marnowanie żywności jest sprzeczne z wartościami handlu
28.04.2023 -
- Łączymy jednostki z przedsiębiorcami, którzy mają nadmiar żywności do sprzedania. Detaliści chętnie do nas dołączają, bo nikt nie lubi wyrzucać jedzenia. Kiedy wyrzuca się żywność, wyrzuca się też pieniądze. A jest to sprzeczne z ideą handlu - mówił Jamie Crummie, Co-founder Too Good To Go podczas debaty "Zielony handel", która odbyła się w ramach XV Europejskiego Kongresu Gospodarczego.
Przedsiębiorstwa, które dołączają się do naszej platformy, nie tylko nie wyrzucają żywności, ale są jednocześnie w stanie zatrzymać poziomy produkcji. W okresie popandemicznym zauważyliśmy, że firmy mają trudności z oszacowaniem zapotrzebowania na produkty. Dzięki partnerstwu z Too Good To Go mają wentyl bezpieczeństwa dla nadwyżek towarów i gwarancję, że żywność się nie zmarnuje. Konsumenci natomiast mają często okazję spróbować nowych smaków i nabyć jedzenie w atrakcyjnych cenach. To potrójna wygrana i satysfakcja także dla naszego biznesu - mówił Jamie Crummie.
Zdaniem eksperta czasy wysokiej inflacji, recesji są dobre dla innowacji. - To idealny moment, by przyjrzeć się jak możemy wykorzystywać gospodarkę cyrkularną dla dobra biznesu, konsumentów, a ostatecznie - planety - dodał.
(28.04.2023 za portalspozywczy.pl)