UE: Ceny standardowych produktów mlecznych powyżej poziomu z 2020 roku

31.03.2021 -

Jak wynika to z najnowszych danych z obserwatorium rynku mleka Komisji Europejskiej w UE utrzymuje się wzrostowy trend cen standardowych produktów mlecznych. W większości kategorii - zwłaszcza masła, odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku - poziom z poprzedniego roku został już przekroczony.

Ceny masła w górę

Według KE na początku stycznia 2021 r. cena masła w UE wynosiła średnio 335 euro/100 kg i do 21 marca stale rosła osiągając 391 euro. Przekroczyła cenę z poprzedniego roku o 12% Ceny masła znacznie spadły wiosną 2020 r. w następstwie kryzysu koronawirusa i w połowie maja odnotowano najniższą wartość w roku - 281 euro. Następnie ceny były w stanie ponownie skonsolidować się i ten pozytywny trend utrzymywał się do listopada.

Ceny odtłuszczonego mleka w proszku stale rosły

Odtłuszczone mleko w proszku w UE na początku 2021 r. kosztowało średnio 219 euro/100 kg i od tego czasu odnotowuje stały wzrost. 21 marca odnotowano średnią cenę 245 euro/100 kg, tym samym poziom z poprzedniego roku został przekroczony o 8% Ceny odtłuszczonego mleka w proszku najbardziej spadły w 2020 roku. W połowie kwietnia 2020 r. najniższą wartość roku osiągnięto na poziomie 191 euro. W drugiej połowie roku wahały się od 210 do 220 euro.

Notowania dla pełnego mleka w proszku znacznie wzrosły

Pełne mleko w proszku odnotowało największe wzrosty cen w ostatnich tygodniach. Notowania w UE rozpoczęły się na początku stycznia ze średnią wartością 271 euro/100 kg. Potem nastąpił ciągły wzrost i 21 marca osiągnięto wartość 317 euro/100 kg. Jednocześnie wynik z poprzedniego roku został przekroczony o 10%. Pełne mleko w proszku również odnotowało znaczny spadek na początku pandemii koronawirusa. Od maja 2020 roku ceny ponownie się umocniły i do końca roku utrzymywały się na poziomie około 270 euro.

Stabilne ceny sera Cheddar

Ceny sera Cheddar wykazują bardzo niewielki ruch. Na początku roku wynosił on 309 euro/100 kg i od tamtej pory mniej więcej utrzymuje się na tym poziomie. 21 marca odnotowano średnią wartość 308 euro/100 kg, co odpowiada dokładnie wartości z poprzedniego roku. Stawki sera Cheddar w UE wykazywały jedynie niewielkie wahania w ciągu ostatniego roku.

Znaczące różnice w notowaniach na rynkach światowych

Również na rynku światowym ceny standardowych produktów mleczarskich przeważnie rosną, choć na różnych poziomach. Na przykład producenci unijni oferują obecnie pełne mleko w proszku po średnio 3723 dolarów amerykańskich/t i jest ono znacznie tańsze niż z Oceanii (4 200 dolarów/t). Również w przypadku sera cheddar europejska cena, wynosząca średnio 3672 dolarów/t, jest poniżej poziomu konkurentów z Oceanii (4400 dolarów/t) i USA (3964 dolarów/t). Jeśli chodzi o masło, amerykańscy eksporterzy przy 3752 dolarach/t są bardziej konkurencyjni niż UE (4625 dolarów/t) i Oceania (5725 dolarów/t). To samo dotyczy odtłuszczonego mleka w proszku, gdzie USA z cenami 2572 USD/t wyraźnie wygrywają konkurencję cenową z UE (2 902 USD/t) i Oceanią (3400 USD/t).

(31.03.2021 za farmer.pl)


Współpraca