Utrzymuje się wzrostowy trend cen masła
25.05.2017 -
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 8 do 14 maja 2017 roku.
Ceny skupu mleka w Polsce
W kwietniu 2017 roku producenci za surowiec otrzymywali 130,93 zł/hl (według GUS, bez VAT), a więc o 0,4% mniej niż w marcu br., ale o 27% więcej niż w kwietniu 2016 roku, kiedy za mleko płacono 102,35 zł/hl.
Najwyższe ceny za surowiec płacono w woj. podlaskim – 137,63 zł/hl, czyli o 5% więcej niż średnio w kraju, a najniższe w woj. małopolskim – 119,35 zł/hl, a więc o 9% mniej niż średnio w kraju.
Krajowe ceny zbytu artykułów mleczarskich
Na rynku krajowym od początku marca 2017 roku utrzymuje się zwyżkowy trend cen masła. Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 8-14 maja 2017 roku za masło w blokach, podobnie jak tydzień wcześniej, otrzymywano 17,55 zł/kg. Produkt ten był droższy o 2% niż przed miesiącem i o 75% niż w porównywalnym okresie maja 2016 roku.
Cena masła konfekcjonowanego wyniosła 18,98 zł/kg i była wyższa o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, o 4% niż przed miesiącem oraz o 65% niż rok wcześniej.
Po zwyżce w drugiej połowie 2016 roku ceny mleka w proszku od początku 2017 roku ulegają spadkom. W drugim tygodniu maja br. za odtłuszczone mleko w proszku w kraju płacono 7,36 zł/kg, tj. mniej o 0,4% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem.
Pełne mleko w proszku zbywano po 11,50 zł/kg, czyli taniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 5%, a PMP – o 37%.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade wzrostowa tendencja cen masła utrzymuje się od sierpnia 2016 roku. Na aukcji, która odbyła się 16 maja 2017 roku za tłuszcz ten płacono 5479 USD/t, a zatem o 12% więcej niż w poprzednim notowaniu i niż przed miesiącem.
Od połowy kwietnia br. ponownie zwiększają się też ceny sera Cheddar. Za 1 tonę tego produktu 16 maja br. uzyskiwano 3726 USD, a więc więcej o 2% niż dwa tygodnie wcześniej i o 8% niż przed miesiącem.
PMP drożeje od połowy marca 2017 roku. W połowie maja cena tego proszku ukształtowała się w granicy 3312 USD/t, czyli wyższej o 2% niż na poprzedniej aukcji i o 11% niż przed miesiącem. W tym czasie OMP zbywano po 1998 USD/t, o blisko 1% drożej niż w poprzednim notowaniu, ale o 2% taniej niż w połowie kwietnia br. Masło było 2 razy droższe niż przed rokiem, ser Cheddar – o 38%, OMP – o 21%, a PMP – o 47%.
(25.05.2017 za gospodarz.pl)