Uzgodnienie potrzeb przez EDA w zakresie spraw technicznych, higienicznych i bezpieczeństwa w związku z COVID-19

06.04.2020 -

Aktualna sytuacja wymaga wielkiego dostosowania ze strony, między innymi, firm mleczarskich. Zgodnie z prośbą EDA, Komisja UE zakwalifikowała na bardzo wstępnym etapie świeże i łatwo psujące się produkty jak mleko i produkty mleczne, jako produkty istotne.

Na poziomie UE i międzynarodowym, zorganizowaliśmy konferencję telefoniczną dla wsparcia i koordynacji wymiany doświadczeń pomiędzy ekspertami wewnątrz sektora mleczarskiego odnośnie COVID 19, w relacji do bezpieczeństwa żywności lub spraw dot. higieny, a także dobrych rozwiązań tego kryzysu w różnych częściach UE oraz czynienia wszystkiego co możliwe dla zapewnienia, że sektor mleczarski może kontynuować dostarczanie bezpiecznej żywności, w wystarczających ilościach, dla wypełnienia zapotrzebowania żywieniowego populacji, jak również zapewnianie bezpieczeństwa pracownikom oraz respektowanie wszystkich niezbędnych odpowiednich środków w tym momencie i w każdym regionie. Te wymiany poglądów były bardzo przydatne w przygotowaniu naszego mleczarskiego wkładu w oficjalne wytyczne Komisji UE dot. żywności i obchodzenia się z żywnością w czasach COVID-19, które zostaną wkrótce opublikowane.

(06.04.2020 za portalspożywczy.pl/EDA)


Współpraca