W drugim tygodniu października wzrosły ceny masła

30.10.2020 -

W drugim tygodniu października 2020 r. na rynku krajowym odnotowano wzrost cen zbytu masła. W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 5-11.10.2020 r. za masło konfekcjonowane średnio w kraju uzyskiwano 17,94 zł/kg (3,59 zł za 200 gramową kostkę), o 1,7% więcej niż tydzień wcześniej oraz o 2,0% więcej niż przed miesiącem.

Cena zbytu masła w blokach ukształtowała się na poziomie 15,30 zł/kg i była o 1,0% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 0,5% wyższa niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed roku masło w blokach było tańsze o 5,8%, a masło konfekcjonowane o 1,3%.

Za odtłuszczone mleko w proszku w 42 tygodniu 2020 r. płacono 9,13 zł/kg, o 0,1% mniej niż w poprzednim notowaniu i o 0,6% mniej niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 11,61 zł/kg i była o 1,4% niższa niż przed tygodniem, ale o 1,6% wyższa niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było o 5,7%, a PMP–o 4,9% tańsze.

Krajowi producenci za ser Edamski uzyskiwali przeciętnie 13,81 zł/kg, o 1,9% więcej niż przed tygodniem i o 5,9% więcej niż przed miesiącem oraz o 3,6% więcej niż przed rokiem.

Cena sera Gouda wyniosła 13,81 zł/kg i była o 1,9% niższa niż przed tygodniem, ale o 3,3% wyższa niż przed miesiącem. Ser Gouda był droższy o 0,7% niż przed rokiem.

(30.10.2020 za portalspozywczy.pl)


Współpraca