Warsztaty: Dodatki do żywności - fakty i mity

18 listopada 2022 w Warszawie odbyły się warsztaty poświęcone projektowi informacyjno-edukacyjnemu „Mitożercy”. Warsztaty zorganizowane zostały przez Fundację „Żywność, Aktywnośc i Zdrowie”. Pierwsze działania projektowe wyjaśniają, co zawdzięczamy dodatkom do żywności. Celem Projektu jest dostarczenie konsumentom rzetelnych i obiektywnych informacji na temat żywności i żywienia. Projekt ma na celu również przeciwdziałanie funkcjonującym w przestrzeni publicznej negatywnym mitom dotyczącym produkcji żywności i jej składników, które nie mają oparcia w faktach naukowych. „Mitożercy” dostarczają najnowszej wiedzy o substancjach i surowcach stosowanych w przemyśle spożywczym oraz wyjaśniają funkcje, jakie pełnią w produktach żywnościowych.

Dodatkowo można zapoznać się z systemem bezpieczeństwa żywności, decydującym o tym, jakie składniki żywności i na jakich zasadach mogą być dopuszczone do spożycia, tak aby zapewnić konsumentom, że ich spożywanie w codziennej zrównoważonej diecie jest całkowicie bezpieczne. Treści merytoryczne Projektu są przygotowywane w oparciu o aktualną wiedzę, przy współpracy z uznanymi ekspertami ze środowisk naukowych.

Zaproszonych gości powitała Marta Tomaszewska-Pielacha, dyrektor ds. programów edukacyjnych w Fundacji „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”.

Pierwszy wykład pt. „Substancje dodatkowe: znaczenia dla konsumentów i producentów” wygłosił prof. dr hab. Krzysztof Krygier, specjalista z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka.

– W przestrzeni publicznej trwa szaleństwo na punkcie dodatków do żywności. Gdyby teraz spytać dowolną liczbę Polaków na podstawie czego oceniają wartość żywności dostępnej na półkach sklepowych, to niemal 100 % odpowie, że na podstawie obecności dodatków. Czy to sensowne? Niestety kompletnie bez sensu. Najlepszym na to dowodem jest fakt, że unikanie dodatków do żywności nie jest wymienione w żadnych naukowych zaleceniach żywieniowych, począwszy od zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, poprzez wszystkie europejskie czy amerykańskie – wskazuje prof. dr hab. Krzysztof Krygier, specjalista z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka i ekspert kampanii Mitożercy.

– Czy dodatki są szkodliwe? Oczywiście nie! Wszystkie dopuszczone dodatki do żywności są oceniane na dwa sposoby: poziom światowy, za który odpowiada Światowa Organizacja Zdrowia i poziom regionalny, w Europie to Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. I w sposób oczywisty wszystkie dodatki są bardzo szczegółowo badane na wszystkie możliwe negatywne oddziaływania, włącznie z alergiami. Bada się również ich możliwe kumulowanie w organizmie i jeśli to się potwierdzi, nie są dopuszczane. Nie ma również mowy o tym, ażeby jakikolwiek dodatek był „nie do końca jeszcze przebadany”. Jeśli ktoś tak mówi to oznacza, że nie ma o tym zielonego pojęcia – podkreśla prof. Krygier.

Kolejny wykład pt. „Ocena bezpieczeństwa substancji dodatkowych” przedstawiła mgr. inż. Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny PIB.

W pierwszej części praktycznej odbyły się dwa wykłady:

  • dr inż. Anny Florowskiej z Instytutu Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, pt. „Barwniki naturalne i sztuczne – okiem technologa, producenta żywności”,
  • dr inż. Katarzyny Okręglickiej z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM, pt. „Fakty i mity o niskokalorycznych substancjach słodzących”.

W drugiej części praktycznej odbył się jeden wykład: dr inż. Anny Florowskiej z Instytutu Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, pt. „Napoje light – czyli stosowanie substancji słodzących w napojach”.

Jednym z elementów Projektu jest seria filmów informacyjnych przygotowanych w przystępnej dla odbiorców formie, zachęcającej do zapoznania się z prezentowanymi treściami. Pierwszy pakiet informacji dotyczy dodatków do żywności.

Filmiki edukacyjne zostaną zamieszczone na profilach Fundacji w mediach społecznościowych:

 


Współpraca