Wzrosły ceny masła i serów

26.03.2021 -

Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 01-07.03.2021 r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 16,95 zł/kg, o 5,3% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 11,2% drożej niż przed miesiącem.

Masło konfekcjonowane sprzedawano po 17,47 zł/kg (3,49 zł za 200 gramową kostkę), o 0,6% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 5,7% drożej niż miesiąc wcześniej. Masło w blokach było o 17,5% droższe niż przed rokiem, a masło konfekcjonowane było o 5,3% droższe niż przed rokiem. Od stycznia br. masło w blokach podrożało o 15,3%, a konfekcjonowane o 7,5%.

Cena zbytu OMP wyniosła 10,18 zł/kg i była o 0,3% niższa niż tydzień wcześniej i o 2,9% wyższa niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku płacono 12,71 zł/kg, o 1,8% mniej niż w poprzednim notowaniu i o 2,8% więcej niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było o 8,8% tańsze, a PMP o 0,3% tańsze. Od początku 2021 r. OMP podrożało o 3,6%, a PMP o 6,9%.

Ser Gouda zbywano przeciętnie po 14,58 zł/kg, o 1,0% drożej niż przed tygodniem oraz 2,0% drożej niż przed miesiącem. Cena sera Edamskiego wyniosła 14,03 zł/kg i była o 0,4% wyższa od notowanej w poprzednim tygodniu oraz o 6,1% wyższa niż miesiąc wcześniej. Ser Gouda był o 3,8% droższy niż przed rokiem, a ser Edamski o 2,6% droższy niż rok wcześniej.

(26.03.2021 za portalspozywczy.pl/KOWR)


Współpraca