Wzrost cen na aukcji GDT

07.04.2020 -

Na odbywającej się 7 kwietnia 2020 roku 257 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł +1,2% w stosunku do aukcji z dnia 17 marca 2020 roku, a średnia cena wyniosła do 2969 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano kolejny spadek cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 929 do poziomu 940 pkt., co stanowi wzrost o +1,2% w stosunku do aukcji z 17 marca 2020 roku.

Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów jeden nie były oferowane – słodka serwatka w proszku. Wzrosły ceny pięciu produktów, a ceny trzech spadły. Najbardziej wzrosła cena masła – o +4,5% i laktozy – o +4,4%. Najbardziej spadła cena maślanki w proszku – o -11,9%. Spadła też ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 20302 t wobec 24209 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +0,4%, cena – 4345 USD/t;
  • Masło – wzrost o +4,5%, cena – 4263 USD/t;
  • Maślanka w proszku – spadek o -11,9%, cena – 2446 USD/t;
  • Ser Cheddar – wzrost o +0,2%, cena – 4395 USD/t;
  • Laktoza – wzrost o +4,4%, cena – 959 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – spadek o -2,6%, cena – 9717 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -0,8%, cena – 2514 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +2,1%, cena – 2820 USD/t;
  • Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana

Kolejna 258 aukcja GDT odbędzie się 21 kwietnia 2020 roku.

(07.04.2020 za globaldairytrade.info)


Współpraca