Wzrost cen na aukcji GDT
07.01.2020 -
Na odbywającej się 7 stycznia 2020 roku 251 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł +2,8% w stosunku do aukcji z dnia 17 grudnia 2019 roku, a średnia cena wyniosła do 3371 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1011 do poziomu 1039 pkt., co stanowi wzrost o +2,8% w stosunku do aukcji z 17 grudnia 2019 roku.
Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów jeden nie był oferowany – słodka serwatka w proszku. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosły ceny: kazeiny podpuszczkowej – o +8,6% i maślanki w proszku – o +7,4%. Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 33 050 t wobec 35 748 t na poprzedniej aukcji.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +2,3%, cena – 4929 USD/t;
- Masło – wzrost o +3,7%, cena – 4029 USD/t;
- Maślanka w proszku – wzrost o +7,4, cena – 3040 USD/t;
- Ser Cheddar – wzrost o +3,7%, cena – 4015 USD/t;
- Laktoza – wzrost o +2,1%, cena – 798 USD/t;
- Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +8,6%, cena – 8973 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +5,4%, cena – 3026 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – wzrost o +1,7%, cena – 3150 USD/t;
- Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana.
Kolejna 252 aukcja GDT odbędzie się 21 stycznia 2020 roku.
(07.01.2020 za globaldairytrade.info)