Wzrost cen produktów mlecznych na aukcji GDT
21.03.2017 -
Na odbywającej się 21 marca 2017 roku 184 aukcji Global Dairy Trade zanotowano niewielki wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +1,7% w stosunku do aukcji z dnia 7 marca 2017 roku, a średnia cena wyniosła 3101 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano spadek cen 6 z 8 produktów mlecznych oferowanych na platformie. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 955 do poziomu 972 pkt., co stanowi wzrost o +1,7% w stosunku do aukcji z 7 marca 2017 roku.
Wzrosły ceny czterech produktów oferowanych na platformie, a ceny trzech spadły. Najbardziej spadła cena odtłuszczonego mleka w proszku – o -10,1%, natomiast największy wzrost zanotowało masło – o +4,9%. Wzrosła też cena pełnego mleko w proszku – o +2,9%.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +3,0%, cena – 5799 USD/t;
- Masło – wzrost o +4,9%, cena – 4910 USD/t;
- Maślanka w proszku – n.a., cena – n.a.;
- Ser Cheddar – spadek o -1,0%, cena – 3406 USD/t;
- Laktoza – spadek o -2,7%, cena – 913 USD/t;
- Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +3,6%, cena – 5927 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -10,1%, cena – 1948 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – wzrost o +2,9%, cena – 2855 USD/t.
Kolejna 185 aukcja GDT odbędzie się 4 kwietnia 2017 roku.
(21.03.2017 za globaldairytrade.info)